ВажливеСоціум

США активізували перевірку швейцарських банків, щодо порушення санкцій росіянами

Міністерство юстиції США активізувало розслідування щодо швейцарських банків Credit Suisse Group та UBS Group AG у зв’язку з підозрою в порушенні нормативів, що дозволило російським клієнтам уникнути санкцій, повідомляють люди, знайомі з ситуацією, зазначає Bloomberg.

Те, що почалося з серії повісток, надісланих низці банків на початку цього року, переросло в повномасштабне розслідування, зосереджене на Credit Suisse, сказали люди, які побажали залишитися анонімними, щоб розповісти про поточне розслідування. За словами співрозмовників, Мін’юст США проінформував американських юристів UBS про ймовірні порушення санкцій з боку Credit Suisse після того, як UBS придбав свого меншого конкурента в червні. За словами одного з них, Мін’юст також вивчає можливі порушення нормативів у UBS.

Розслідування все ще перебуває на ранній стадії і може не призвести до звинувачень або врегулювання, кажуть представники компаній. Тим не менш, це відбувається в делікатний час для банку, який поглинає тисячі співробітників з Credit Suisse. Разом з бізнесом Credit Suisse, який збільшив свій бізнес з управління капіталом майже на третину до понад 4 трильйонів доларів, UBS також успадкував юридичні проблеми Credit Suisse, що стали основною причиною його краху в березні.

Мін’юст запросив інформацію про те, як банки працювали з рахунками клієнтів, що потрапили під санкції, протягом останніх кількох років, але поки що не вимагав інтерв’ю з керівниками або співробітниками, сказав один із співрозмовників. За словами іншого співрозмовника, розслідування охоплює як обмеження, введені після вторгнення Росії в Україну в 2022 році, так і попередні раунди, запроваджені після анексії Криму в 2014 році. За останнє десятиліття США внесли до чорного списку понад тисячу заможних росіян.

До повномасштабного вторгнення в Україну Credit Suisse був добре відомий тим, що обслуговував заможних росіян, управляючи понад 60 мільярдами доларів їхніх активів на піку своєї діяльності. На момент вторгнення в лютому 2022 року ця цифра впала до 33 мільярдів доларів, що все одно на 50% більше, ніж у UBS, незважаючи на те, що останній має більший бізнес з управління капіталом. UBS зберіг провідного банкіра Credit Suisse у російському бізнесі – Бабака Дастмальчі – навіть незважаючи на те, що під час поглинання він звільнив інших топ-менеджерів.

За оцінками Payen з Kepler Chevreux, якщо припустити, що «UBS зберіг усі російські активи під час злиття, то загальні об’єднані російські активи можуть становити близько 39 мільярдів доларів США».

Нагадаємо, Європейський Союз готується до запровадження 12-го пакету санкцій. Очікується, що він включатиме можливості використання заморожених російських активів на користь України.