ВажливеСоціум

Нацбанк прогнозує зростання зарплат українців

Середня номінальна зарплата в Україні у 2023 році зросте на 19,6%, а реальна (з урахуванням інфляції) на 3,9%. Прогноз дещо покращений у порівнянні з квітнем, коли Національний банк очікував зростання реальної зарплати на 3,7%. Про це йдеться в інфляційному звіті Нацбанку за липень.

Зазначається, що конкуренція підприємств за кваліфікованих працівників разом із пожвавленням економічної активності, а також виплати у бюджетному секторі, зокрема, військовим, зумовили певне поліпшення фінансового стану домогосподарств.

Опосередковані оцінки за податковими даними, а також за зарплатами, що пропонуються у вакансіях на сайтах пошуку роботи, свідчать щонайменше про подальше зростання номінальної оплати праці. А за даними щодо виплат зарплат на картки банків – зростала й оплата праці у реальному вимірі. Це зокрема пояснюється й сповільненням інфляції.

Як і раніше, вагому підтримку доходам населення надавали соціальні виплати із бюджету та індексація пенсій.

В НБУ прогнозують, що відновлення економіки зумовлюватиме подальше пожвавлення попиту на робочу силу, що на тлі все ще високої інфляції підтримуватиме значні темпи росту номінальних трудових доходів, особливо в секторах, де виникатиме дефіцит кваліфікованої робочої сили. У повоєнний час цьому додатково сприятиме посилення конкуренції із закордонними роботодавцями за мобільну робочу силу.

“Підвищення трудових доходів у реальному вимірі відновиться в поточному році, проте темпи залишатимуться доволі низькими через усе ще високу інфляцію та повільне зростання продуктивності”, – йдеться у звіті.

За прогнозом Нацбанку, у 2024 році номінальна зарплата зросте на 16,1%, реальна – на 5,2%, у 2025 році номінальна на 12,8%, реальна – на 5,4%.

Нагадаємо, Пенсійний фонд України затвердив показник офіційної середньої заробітної плати за перший квартал 2023 року. У березні вона склала 13 423 гривень та зросла за рік на 3,1%. Водночас річна інфляція у березні становила 21,3%, що означає падіння реальної зарплати приблизно на 18%.

Як відомо, Кабінет міністрів ухвалив рішення розширити програму єРобота.