FreeStyle

МЗС Німеччини: За кожен кубометр російського газу ми заплатили нацбезпекою потрійну ціну

Німеччина позбувається залежності від російського газу, оскільки виявилося, що безпека держави передбачає не лише відсутність війни, а і економічну та енергетичну незалежність, свободу вибору шляхів розвитку.

Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок під час презентації документа “Стратегія національної безпеки: Інтегрована безпека для Німеччини”, передає Укрінформ.

“Безпека означає не лише відсутність війни”, – зауважила Бербок.

За її словами, безпека – це також свобода організовувати життя, економіку за власним вибором, без політичних обмежень та економічних залежностей.

“Ось чому ми позбуваємося залежності від енергоносіїв з Росії. За кожен кубометр російського газу ми заплатили національною безпекою подвійну та потрійну ціну. В майбутньому ми будемо більше зосереджуватися на безпеці, коли йдеться про рішення щодо економічної політики”, – заявила глава МЗС.

Вона додала, що це стосується й того, кому дозволено інвестувати в критичну інфраструктуру. У цьому зв’язку міністр згадала ситуацію, коли найбільші сховища газу та нафти в Німеччині опинились у власності російського Газпрому.

Бербок наголосила, що після 24 лютого 2022 року, коли Росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну, стало зрозуміло, що Європа вразлива, а мир – крихкий: “Безпека в ХХІ столітті – це більше ніж оборона та дипломатія”.

Бербок у цьому контексті згадала про такі загрози, як кібератаки, дезінформаційні кампанії, пандемії, зміни клімату тощо. Нові загрози є комплексними та впливають на всі сфери у державі та економіці, і потрібно застосовувати політику “інтегрованої безпеки”. За словами міністра, це означає постійне врахування питань безпеки: не лише коли йдеться про рішення щодо оснащення Бундесверу, а й щодо питання надійності ланцюгів постачання чи свободи медіасфери.

Нагадуємо:

До літа 2024 року Німеччина має намір досягти майже повної незалежності від російського газу.

Ексрадник Ангели Меркель назвав “Північний потік-2” найбільшою помилкою її уряду останніх років.

Сама ж Ангела Меркель раніше казала, що не вважає хибним своє рішення дозволити будівництво “Північного потоку-2” і що це поставило Україну в більш вразливу позицію щодо Росії. Пізніше вона заявила, що відмова її уряду від проєкту російського газогону разом із Мінськими домовленостями могла б призвести до небажаного погіршення відносин із Росією.