ВажливеСоціум

КНР виключила Росію з проєкту створення літака-конкурента Boeing та Airbus

Китай остаточно виключив Росію з проєкту лайнера CR929, що має конкурувати з літаками виробництва Boeing та Airbus. Про це повідомляє South China Morning Post.

Китайський розробник літака – Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC) – більше не вказує Росію серед учасників проєкту і просуває літак як виключно китайську розробку.

Віце-президент COMAC Ці Сюефен на конференції Китайської асоціації авіатранспорту (CATA) минулого тижня заявив про “прогрес” у розробці лайнера і перехід до етапу розробки “деталізованого дизайну”, не згадавши Росію.

Про Росію у якості партнера також не згадували під час офіційного запуску спецлабораторії для CR929 у вересні, зазначає ЗМІ. COMAC заявляла про досягнення “технологічної самозабезпеченості” Китаю та “незалежні інноваційні можливості”. Про участь у проєкті російської Об’єднаної авіабудівної корпорації, яка спочатку мала створити планер і хотіла взяти участь у розробці двигунів, не згадували.

У французькому Ле-Бурже на авіасалоні влітку 2023 року новий літак був представлений як власна китайська розробка, попри те, що абревіатура лайнера CR мала символізувати країни – учасниці проекту (C – China, Китай; R – Russia, Росія). Тепер R виключили з назви літака, і COMAC просуває його як C929.

Як ми вже писали раніше, китайська компанія-розробник космічних ракет i-Space провела успішні льотні випробування з вертикальним зльотом і посадкою комерційної багаторазової ракети SQX-2Y.