ВажливеСоціум

Ірландія починає видавати українським біженцям посвідки на проживання

Міністерство юстиції Ірландії починає зв’язуватися з українськими біженцями для видачі їм карток дозволу на проживання (IRP). Про це повідомила пресслужба відомства.

Зараз у країні реалізується проєкт, за яким із біженцями зв’язуються електронною поштою, щоб отримати підтвердження їхньої адреси. Це дасть змогу оновити інформацію у системі та випустити картку дозволу на проживання в Ірландії Irish Residence Permit (IRP).

“Враховуючи обсяги, ми зв’язуємося з людьми поетапно. Будуть зроблені спроби зв’язатися з усіма, хто від початку надав адреси електронної пошти. Коли ми завершимо з цією групою, перейдемо до тих, чиїх електронних адрес у нас нема. Очікуємо, що це буде наприкінці жовтня-листопада”, – пояснили в Мін’юст.

Зазначається, що українцям не треба самим звертатися до міністерства, поки не отримають відповідний запит.

Отримання карток IRP не змінює прав біженців чи термінів перебування, але допомагає при перетині кордону та оформленні деяких документів.

“Це стосується всіх, хто має тимчасовий захист. По суті, це спрощення, щоб не перевидавати на 100 тисяч осіб листи тимчасового захисту, який вже продовжений на рік, і скоріш за все, буде продовжений ще. З травня українці самі звертаються за Irish Residence Permit, подаючи свій жовтий лист про тимчасовий захист”, – пояснив український консул Олексій Тютюненко.

За його словами, дозвіл на проживання IRP буде виданий рівно до терміну закінчення тимчасового захисту. За місяць-півтора до закінчення строку дії його треба буде поновити.

Раніше повідомлялося, що Ірландія додатково виділяє 1 млрд євро на розміщення українських біженців.