ВажливеПолітика

Індія незабаром може змінити назву країни

Уряд прем’єр-міністра Нарендри Моді планує внести на голосування до парламенту Індії резолюцію про зміну назви країни на традиційну Бхарат. Про це повідомляє газета Times Now.

За інформацією журналістів, голосування може відбутися під час спеціальної сесії парламенту, призначеної на 18-22 вересня.

При цьому видання The Economic Times пише, що, за даними спікера Конгресу Джайрама Рамеша, в рамках саміту G20, що відбудеться 9-10 вересня в Делі, розіслані запрошення від імені президента. Але не Індії, а саме Бахарату.

Зазначається, що багато членів правлячої партії прем’єр-міністра Нарендри Моді Бхаратія джаната парті підтримують цю ініціативу про перейменування Індії.

Слово “Індія” походить від слова «Інд», названого на честь річки Інд (або Сіндху), яка протікає через Тибет, індійські Джамму та Кашмір та перетинає більшу частину Пакистану.

Греки та іранці називали її “Хіндос” або “Індос”, що означає землю на схід від річки Інд. Після колоніальних завоювань голландцями, французами та британцями його використовували для країни Індії.

У стародавньому індійському тексті Вішну Пурана назва Бхарат згадується як суша, що лежить на північ від океану та на південь від снігових гір. Відповідно до Конституції, Бхарат є офіційною санскритською назвою країни.

Досі назви Бхарат і Індія часто використовувалися як синоніми, і Бхарат тлумачиться як місцевий переклад слова “Індія”. Паспорти, які видаються громадянам Індії, також мають офіційні назви Bharat Ganrajya (мовою хінді) та Republic of India (англійською).

Нагадаємо, раніше у Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови про використання в Україні історичної назви Грузії Сакартвело.