ВажливеПолітика

Євросоюз готує “суттєві пропозиції” з розширення

Європейська комісія планує зробити “суттєві пропозиції” щодо розширення Євросоюзу вже у жовтні поточного року. Про це сказав єврокомісар з питань розширення Олівер Варгеї, повідомляє Euractiv.

“Питання завжди було: чи хочемо ми це зробити? І це перший раз, коли я чую від Європейської Ради, що вони хочуть це зробити – це вітається”, – сказав він.

Відповідаючи на запитання, чи здійсненна ціль президента Європейської Ради Шарля Мішеля по розширенню блоку до 2030 року, Варгеї сказав, що “все, що ми як ЄС хочемо зробити, є здійсненним”, але підкреслив, що не треба наполягати на конкретному графіку.

“Я не думаю, що це питання дат. Це питання політичної волі та питання виконання з боку ЄС і з боку наших країн-партнерів на Західних Балканах або інших трьох країн-кандидатів (України, Молдови та Грузії – ред.)”, – сказав єврокомісар.

Варгеї оголосив, що в жовтні, коли очікується, що Єврокомісія представить свої щорічні звіти про прогрес для всіх країн у процесі вступу до блоку, виконавча влада ЄС виступить із “суттєвими пропозиціями”.

“Ми готові виступати навіть зі сміливими пропозиціями – новими – та з новими ідеями”, – підкреслив Варгеї.

За його словами, плани передусім включатимуть План зростання, який уже оприлюднила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн у травні, за допомогою якого ЄС прагне збільшити інвестиції на Західних Балканах, а також план полегшення економічного впливу війни Росії.

“Цей план прискорить не лише інституційну, а й реальну інтеграцію цих країн до ЄС”, – резюмував Варгеї.

Раніше стало відомо, що в України є шанс розпочати перемовини про вступ до Євросоюзу вже взимку. Але для цього і Україні, і ЄС ще багато чого треба зробити.