ВажливеПолітика

Рада Євросоюзу ухвалила історичну міграційну реформу

Рада ЄС ухвалила історичну реформу європейської системи притулку та міграції у вівторок, 14 травня. Реформа встановлює набір правил, які допоможуть впорядкувати прибуття мігрантів та забезпечити справедливий розподіл тягаря між державами-членами. Про це йдеться у повідомленні Ради ЄС.

Європейський Союз також продовжить тісну співпрацю з третіми країнами для усунення першопричин нелегальної міграції.

Рада ЄС ухвалила загалом 10 законодавчих актів, які реформують всю європейську систему надання притулку та управління міграцією.

Регламент про перевірку дозволить національним органам влади направляти нелегальних мігрантів та шукачів притулку на зовнішньому кордоні на відповідну процедуру.

Нові правила щодо оновленої бази даних Eurodac дозволять збирати більш точні та повні дані, зокрема біометричні, про різні категорії мігрантів, включаючи заявників на отримання міжнародного захисту та осіб, які нелегально прибувають до ЄС.

Регламент про процедуру надання притулку впорядковує європейську процедуру надання притулку та запроваджує обов’язкову прикордонну процедуру у чітко визначених випадках. Він стосується повернення осіб, чиї заяви в рамках цієї прикордонної процедури були відхилені.

Кваліфікаційний регламент та директива про умови прийому встановлюють єдині правила щодо критеріїв надання міжнародного захисту та стандартів прийому шукачів притулку. Це також має сприяти зменшенню вторинних переміщень між країнами-членами ЄС.

Тепер країни-члени ЄС матимуть два роки, щоб впровадити прийняті сьогодні закони на практиці.

Єврокомісія незабаром представить спільний план імплементації, щоб допомогти державам-членам у цьому процесі.

Нагадаємо, у 2023 році у світі зареєстровано 8565 смертей мігрантів, що на 20% більше, ніж роком раніше. Близько половини всіх загиблих мігрантів потонули, 9% відсотків загинули внаслідок автомобільних аварій та 7% внаслідок насильства.