ВажливеЗдоров'я

Чи можна їсти старий мед без ризику для здоров’я

Як впливає на організм вживання давнього бджолиного продукту.

Кожен з нас хоча б раз був свідком того, як баночка з заповітним бджолиним продуктом втрачала свій привабливий зовнішній вигляд. Адже з часом під дією температури мед має властивість зацукровуватися. Такий продукт, який ще й простояв в банці кілька років, вже починає викликати побоювання. Тоді-то ви і замислюєтеся над тим, чи можна їсти старий мед, інформує Ukr.Media.

Адже, як відомо, пасічники продають давній продукт набагато дешевше, ніж свіжий. Підозріло, погодьтеся? Давайте розберемося, купуємо ми за низькою ціною якісний або ж небезпечний для здоров’я мед.

Чи шкідливий старий мед для організму

Існує думка, що давній мед може викликати онкологічне захворювання. Противники вживання цього продукту стверджують, що в ньому з часом стає все більше 5-оксиметилфурфуролу. Дана речовина відома як збудник раку.

Фахівці досліджували мед, який зберігався в банці більше 5 років. Результат показав, що бродіння відсутнє, а кількість 5-оксиметилфурфуролу не перевищувала допустиму норму. В ході дослідження була доведена безпека вживання давнього меду.

Чому мед варто їсти свіжим

Причина № 1. Нещодавно зібраний бджолиний продукт набагато смачніший. Він має приємну текстуру, на відміну від старого меду, який необхідно прямо «добувати» ложкою з банки, докладаючи при цьому чимало зусиль.
Причина № 2. Продукт, який втратив товарний вигляд, розпрощався ще й з багатьма корисними речовинами. Адже вони з часом пропадають. Так дуже старий мед і перетворюється з натуральних ласощів, які діють як ліки, в звичайну солодкість.
Як використовувати давній продукт

Якщо ви знайшли баночку меду, яка вже кілька років стояла без діла, застосуйте її не за прямим призначенням. Так як старий бджолиний продукт не має вже колишніх смакових властивостей, краще його використовувати в косметологічних цілях. З меду можна зробити натуральний засіб по догляду за шкірою. Такий домашній скраб допоможе відлущити ороговілі клітини і вирівняти тон. Шкіра стоп буде дуже ніжною.

Вам знадобиться:

3 ст. л. меду,
1 ч. л. морської солі.
Спосіб приготування:

З’єднайте бджолиний продукт і сіль в глибокій ємності. Гарненько все розмішайте до однорідності. Нанесіть отриману масу на шкіру стоп, втираючи її круговими рухами. Через 5-7 хвилин ретельно змийте скраб.

Баночку меду краще відкривати не тільки коли починається застуда, а регулярно. Адже це цілющий продукт. Але варто пам’ятати, що після закінчення часу він втрачає поживні елементи. Тому давній мед можна або просто з’їсти, особливої користі при цьому організму не принісши, або пустити на скраб, зробивши шкіру неймовірно гладкою. Але, якщо на його поверхні з’явилася пухка піна, а смак став кислим, такий продукт необхідно викинути. Так як це явні ознаки псування меду.