ВажливеПолітика

Британія підтримує спрощений вступ України у НАТО

Міністр оборони Великобританії Бен Воллес заявив, що НАТО слід розглянути питання про ігнорування конкретних вимог, які потрібно виконати на шляху вступ України до Альянсу. Про це він сказав на спільній прес-конференції разом зі своїм канадським колегою в Лондоні, повідомляє Sky News.

“Я думаю, що нам обов’язково необхідно подумати про відмову від Плану дій щодо членства”, – сказав Бен Воллес.

За його словами, напрямком руху має бути просування України до членства в НАТО. При цьому мністр визнав, що всі питання, пов’язані із вступом, не будуть вирішені швидко.

Воллесвважає малоймовірним, що всі проблеми, пов’язані зі вступом України, будуть вирішені до моменту саміту НАТО в Литві наступного місяця.

У свою чергу, посол США в НАТО Джуліанна Сміт заявила, що країни-члени наближаються до компромісу щодо прагнення України до членства. Цей компроміс може визначити, як саме Київ зможе приєднатися до Альянсу.

Сміт висловила впевненість утому, що члени Альянсу погодяться з текстом, що виходить за рамки Бухарестської декларації 2008 року, у якій йшлося, що Україна приєднається до альянсу, але не зазначалося, коли і як.

Як повідомлялося, генсек НАТО заявив, що членство України обговорять після саміту у Литві.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила звернення до учасників саміту НАТО у Вільнюсі, який відбудеться 11 липня. Учасників саміту закликають визнати недоцільність проходження Україною етапу Плану дій щодо членства в НАТО та ухвалити стратегічне рішення про запрошення України до членства в НАТО.