ВажливеПолітика

Боррель: ЄС має прискорювати підтримку України

Ситуація на фронті загострюється, а президент Російської Федерації Володимир Путін намагається створити новий імпульс у війні проти України. Зі свого боку Європейський Союз має відреагувати на це і прискорювати підтримку України. Про це заявив віце-президент Європейської комісії, високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель під час брифінгу після засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ у Брюсселі.

Він зазаначив, що сьогодні увага Заходу зосереджена на шляхах надання допомоги Україні для перемоги в її оборонній війні проти російської агресії.

Боррель повідомив, що мав розмову з главою МЗС України Дмитром Кулебою і той особисто розповів про останній розвиток подій на фронті.

“Росія перегруповується, мобілізує більше солдат, отримує і виробляє більше військового обладнання. Ми повинні підтримати Україну в протидії цьому”, – сказав Боррель.

Він заувавжив, що активізація російських військ відбулася на тлі настання зими і оголошення про амбіції Путіна щодо нового президентського терміну.

Боррель зазначив, що минулої ночі Росія здійснила першу атаку із запуском балістичних ракет на Київ за більше, ніж два місяці.

“Ми повинні зробити усе можливе, аби уникнути перемоги путінської Росії. Ми повинні продовжувати підтримувати Україну. Ми вже започаткували діалог і експертні консультації з Україною щодо майбутніх безпекових зобов’язань. Ми повинні надавати оперативну і військову підтримку, але ми також повинні працювати над довгостроковим фінансуванням”, – наголосив Боррель.

Як зауважив європейський топ-дипломат, Україна докладає зусиль і на другому фронті – на шляху до започаткування переговорів про вступ в ЄС.

Боррель закликав ЄС залишатися у єдності і посилювати європейську оборонну промисловість, а також допомогти Україні збільшити її власне оборонне виробництво.