ВажливеПолітика

Бельгія перелічила шість пріоритетів свого головування в Раді ЄС

Бельгія визначила та оприлюднила шість пріоритетів на період ротаційного головування країни в ЄС, що розпочнеться з 1 січня 2024 року та буде тривати шість місяців. Про це розповіла міністр закордонних справ країни Аджа Лябіб під час тематичної конференції, повідомляє Укрінформ.

“Бельгійське головування в ЄС зосередить зусилля на двох напрямках – законотворчість та бачення стратегічного майбутнього. В законодавчому полі ми постаємо перед часовими обмеженнями перед Європейськими виборами наступного року, щоб запропонувати рішення, зокрема, для притулку й міграції, а також провести переговори щодо перегляду багаторічного бюджету ЄС. Ми також маємо адаптуватися до складного геополітичного контексту із конфліктами, що тривають в Україні та на Близькому Сході… За згаданими двома стратегічними напрямками ми визначили шість пріоритетів для нашого головування на наступні пів року: посилення верховенства права; зміцнення безпеки й оборони; підвищення нашої конкурентоспроможності; просування у “зеленій” трансформації; реалізація соціального порядку денного; та вирішення проблем міграції й притулку”, – зазначила чиновниця.

За її словами, ще одним важливим напрямком роботи бельгійського головування в ЄС буде розробка бачення щодо майбутнього Європейського Союзу в контексті його розширення, яке має дозволити ЄС зберігати ефективність у прийнятті рішень та його здатність забезпечувати надійний захист для всіх європейців.

Під час цієї ж конференції постійний представник Бельгії при ЄС посол Віллем Ван де Воорде заявив, що одним із пріоритетів бельгійського головування в ЄС буде розвиток спроможностей європейської оборонної промисловості.

Він додав, що стратегічне обговорення бачення майбутнього Європейського Союзу почнеться під час наступної зустрічі Європейської ради у грудні поточного року, та буде продовжено наступного року, з метою уточнення напрямків політики ЄС та відповідної адаптації бюджетних витрат.

“Через війну в Україні та прискорення процесів розширення ми постаємо перед необхідністю ідентифікації та усвідомлення нових пріоритетів. Процес розширення ЄС має здійснюватися коректно, в інтересах ЄС та за умови процесу внутрішніх реформ”, – зазначив дипломат.

Як ми вже писали, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба взяв участь у Раді міністрів закордонних справ Європейського Союзу і закликав збільшити військову допомогу для України, ухвалити в грудні рішення щодо початку переговорів про вступ України до ЄС, а також прискорити роботу над 12 пакетом санкцій проти РФ.