ВажливеСоціум

Як перестати відчувати неспокій, якщо довго не можете знайти роботу

Слідуйте перерахованим порадам, і, можливо, це допоможе.

Пошук роботи — це вже сама собою робота, де ви тільки витрачаєте. Витрачаєте свій час, гроші, і, звісно ж, сили й нерви. Роблячи це день у день, отримуючи відмови або, що ще гірше, ігнорування своїх відгуків, ви починаєте відчувати неспокій, впадати у депресію, інформує Ukr.Media.

Якщо ви помічаєте, що ось-ось опустите руки, бо пошук роботи вимотав вас і придушив, слідуйте перерахованим нижче порадам, і, можливо, це допоможе вам підбадьоритися і відкрити друге дихання.

Наведіть порядок в своїх думках

Тривожність нерідко виникає через те, що все перебуває у хаосі. З’являється відчуття, що ви не контролюєте ситуацію, це вганяє в депресію. Щоб зменшити неспокій, додайте у своє життя більше порядку. Почніть з того, щоб фіксувати кожну переглянуту вакансію, записувати кожний відгук та те чи інше рішення. Це нескладно, досить розкреслити кілька полів у електронній таблиці.

Якщо з’являються гідні пропозиції, де у вас є шанс на працевлаштування, приділіть заповненню таблиці більше часу, вказуючи всі важливі для вас дані: від дня, коли ви подавали резюме, до контактних даних та адреси компанії. Це допоможе вам не заплутатися у відгуках і зменшити кількість стресу, що виникає через безлад та невпевненість.

Складіть розклад пошуку роботи

Як ми вже сказали вище, пошук роботи — це теж робота, і вона така ж, як і та робота, що оплачується, і повинна бути нормованою. Складіть розклад на день, де пошуку вакансій буде приділена певна кількість часу, для відгуків і дзвінків ще якийсь час і так далі. Розподіліть свій “робочий” день так, щоб він був нормованим, подібно до того, як ви б працювали за зарплатню.

Якщо ідеться про пошук нової роботи коли ви вже працюєте, варто приділити цьому ще більше уваги, щоб встигати виконувати свої обов’язки і при цьому робити розсилку за вакансіями у найактивніші години.

Поставте перед собою реальні цілі

Проблема багатьох людей, які шукають роботу, в тому, що вони не ставлять перед собою певних рамок. Вони просто перегортають сторінку за сторінкою у пошуку чогось цікавого, боячись упустити вакансію мрії. Але такий підхід невірний, адже після кількох десятків вакансій, переглянутих поспіль, очі замилюються, і ви перестаєте помічати справді цікаві пропозиції. Вони можуть здаватися такими ж похмурими, як і переглянуті до цього. Це призводить до помилкового висновку, що цікавих вакансій немає, внаслідок чого виникає тривожний стан.

Тому ставте перед собою реальні цілі, приміром, відгукніться в день на п’ять вакансій, переглянувши при цьому не більше десяти сторінок у пошуку. Головне, щоб ви відчували, що з кожним відгуком наближаєтеся до виконання мети, що вона не абстрактна, і ваш пошук припиниться не коли ви вже будете валитися з ніг.

Обов’язково робіть перерву в пошуку вакансій

Коли ми говоримо перерву, ми маємо на увазі не тільки відпочинок протягом декількох хвилин, але й на день-два. Обов’язково відволікайтеся на щось інше, не підходячи до комп’ютера або смартфона, з якого ви переглядаєте вакансії. Навіть якщо у вас немає настрою через відсутність роботи чи наявного робочого місця, з якого ви мрієте якнайскоріше піти, але не виходить, у моменти відпочинку намагайтеся відволіктися й насолодитися життям. Прогулюйтеся по скверу, займіться спортом, читайте, робіть що завгодно, тільки не повертайтеся до пошуку, поки не відчуєте, що неспокій і туга хоча б трохи вас відпустили.

І не нехтуйте турботою про себе. Не забувайте про свої задоволення і бажання, робіть так, щоб ваш зосереджений пошук роботи не шкодив вашому фізичному і психічному здоров’ю.

Знайдіть спосіб відчути себе продуктивним

Отримуючи відмову за відмовою, підсвідомо починаєш вважати себе бездарним, нікому не потрібним, тим, кого не візьмуть на гарну посаду. Це наслідки стресу, депресії чи зниженої самооцінки через низку відмов. Не піддавайтеся цьому почуттю, адже ви, як і інші люди, унікальні і гідні більшого. Просто зробіть щось, що у вас виходить, наприклад, щось корисне вдома. Закріпіть на кухні полицю що відвалюється, підклейте шпалери, помалюйте, напишіть розповідь, загалом, робіть щось, що приносить задоволення, і де можна з упевненістю сказати, що результат був вартий.

Зрозумійте, що результат праць не буде миттєвим

Багато людей роблять популярну помилку при пошуку роботи: вважають, що отримають зворотній зв’язок миттєво. Вони не розуміють, чому їх досі не запросили на співбесіду, адже вони розіслали вже десятки відгуків за тиждень. Це цілком нормальна ситуація, адже ейчари можуть пропускати ваш відгук або збирати кілька резюме кандидатів, і, коли набереться певна кількість, зроблять розсилку всім одразу. Чим більше поширена вакансія, тим довше може бути пошук. Але навіть якщо ваша вакансія специфічна, і вам здається, що кандидатів на неї не набереться і з десяток з усього міста, цілком нормально, якщо потенційний роботодавець не відповідатиме на відгук протягом пари тижнів.

Радійте любому відгуку

Погано, коли компанії ігнорують ваше резюме. Якщо ж вони шлють відмови — це вже непогано, адже вас як працівника не ігнорують. Можливо, компанія справді не бачить вас на цій посаді, принаймні на цей момент, і внесла в базу ваше резюме, до якого повернеться пізніше. Якщо ж резюме сподобалося працедавцеві, але після співбесіди ви одержали відмову — це теж не привід засмучуватися, адже ви вже далеко просунулися з моменту, коли задумалися про пошук роботи.

Зверніться до рідних і друзів за моральною підтримкою

Нерідко люди, які довгий час не можуть знайти роботу, відчувають себе самотніми. Вони, самі того не усвідомлюючи, відсторонюються від суспільства, бо відчувають себе неповноцінними його членами. Не соромтеся звертатися до рідних і друзів за моральною допомогою і порадами. Вони можуть не тільки підтримати вас, але й навіть допомогти з пошуком роботи. Хтозна, може бути, знайомому вашого друга якраз потрібен такий спеціаліст.

Пам’ятайте, що всьому свій час

Якщо ви активно шукаєте роботу і робите все від вас залежне, щоб влаштуватися на нове місце, але результату немає — не докоряйте себе. Просто думайте про те, що подальші кроки залежать від потенційного роботодавця, і не накручуйте себе даремно. Розмірковуйте про це так, що те затишшя, що настало у вашому пошуку роботи — це всього лиш пауза перед чимось хорошим. Можливо, просто не прийшов ваш час, і скоро на горизонті з’явиться справді гарна вакансія.