ВажливеСоціум

ВМС України створять річкову флотилію на Дніпрі

Військово-морські сили Збройних сил України створюють річкову флотилію на Дніпрі, і перший дивізіон майбутньої річкової флотилії вже сформовано на півночі України. Про це розповів командувач ВМС віце-адмірал Олексій Неїжпапа, повідомляє АрміяInform.

За його словами, сформований дивізіон перебуває у віданні сил оборони Києва для забезпечення підтримки сил у прирічних операційних районах, які діють біля Дніпра.

“Про важливість військового річкового флоту свідчить сусідство з Білоруссю, яка має річковий дивізіон у Пінську і базу в Лоєві, на самому кордоні. Це 19 суден військово-річкового флоту. Тому зміцнення півночі України відповідним комплектом сил на річках є важливим кроком”, – сказав командувач ВМС.

Неїжпапа повідомив, що формування річкового дивізіону почалося у березні, і з того часу військовим вдалося вирішити багато проблем. Зокрема йдеться про кораблі, які мають бути включені до складу дивізіону і його дообладнання на військовий лад.

Командувач ВМС ЗСУ зазначив, що немає специфічних військових річкових катерів – частину річкового флоту України передали в управління військових. По суті, на річкові катери поставили озброєння, і тепер вони належать ВМС України. Як пояснюють військові моряки, хоча ці судна не нові, вони дуже добре показують себе на річках.

Також не забувають в ВМС про Дунай та Бузько-Дніпровсько-лиманський канал, де тривають запеклі морські бої. Там пустили в дію багато маломірних катерів як росіян, так і ВМС ЗС України.

Нагадаємо, ще рік тому повідомляли, що в рамках інвестиційного проекту Dnipro Transportation, який схвалило Міністерство інфраструктури, збудують 16 буксирів-штовхачів з гібридними дизельними двигунами і 31 баржу класу Європа–2.