Наука

Вчені знайшли спосіб створити кисень на Марсі

Міжнародна група дослідників розробила плазмовий підхід до виробництва кисню на Марсі для майбутніх експедицій із екіпажем. Про це повідомляє Space.com.

Зазначається, що у марсіанській атмосфері кисню досить багато, проте він замкнений у молекулах вуглекислого газу, які дуже важко зруйнувати. І той кисень, який з цього виходить, необхідно виділити з газової суміші, в якій також містяться, наприклад, двоокис вуглецю і чадний газ.

Експерти з Лісабонського університету припускають, що плазма допоможе звільнити кисень, яка змусить молекулу вібрувати та розкладатися.

Плазма містить вільні заряджені частинки, включаючи електрони, які є легкими та прискорюються до дуже високих енергій за допомогою електричних полів.

“Коли електрони, схожі на кулі, стикаються з молекулою вуглекислого газу, вони можуть безпосередньо розкладати її або передавати енергію, змушуючи її вібрувати. Ця енергія може бути спрямована значною мірою на розкладання вуглекислого газу”, – сказав Васко Герра, фізик з Лісабонського університету в Португалії.

Дослідники сподіваються, що цей метод може забезпечити високу швидкість виробництва кисню за відносно невеликої ваги приладів.

Цей підхід міг би доповнити експеримент NASA щодо використання кисневих ресурсів на місці (MOXIE).

MOXIE витягує вуглекислий газ з атмосфери і перетворює його на кисень і чадний газ, але для того, щоб це відбувалося в значних масштабах, такий пристрій має споживати величезну кількість енергії.

Раніше повідомлялося, що Perseverance зібрав 11-й зразок гірської породи, який може містити інформацію про те, чи було життя на Марсі.