Соціум

ESA припинило співпрацю з РФ щодо дослідження Марса

Рада Європейського комічного агентства (ESA) прийняла рішення припинити співпрацю з російською космічною агенцією Роскосмос з місії ExoMars-2022, спрямованої на дослідження Марса. Про це йдеться у заяві генерального директора ESA Йозефа Ашбахера, пише Європейська правда.

“Рада уповноважила мене припинити досі призупинену співпрацю з Роскосмосом щодо місії ExoMars Rover and Surface Platform”, – зазначив генеральний директор ESA Йозеф Ашбахер.

Він додав, що подробиці співпраці з партнерами у космічній сфері розкриє 20 липня.

Відомо, що генеральний директор Роскосмосу Дмитро Рогозін заявив, що говорити з Європою про дослідження Марса немає сенсу, оскільки “їх уряди прагнуть вбити якнайбільше росіян та українців, забезпечуючи хунту в Києві смертоносною зброєю”.

“А я, у свою чергу, даю команду нашому екіпажу на МКС припинити роботу з європейським маніпулятором ERA. Нехай сам Ашбахер зі своїм начальником Боррелем летять у космос і зроблять хоч щось корисне в їхньому житті”, – написав він у Telegram.

Спільна місія Роскосмосу та ESA ExoMars була спрямована на дослідження Марса. У її рамках у 2016 році було запущено марсіанський науковий орбітальний апарат та демонстраційний десантний модуль Скіапареллі.

Наступна місія з висаджуванням ровера ExoMars Rover на поверхню Марса була запланована на цей рік.

Раніше глава Роскосмосу Дмитро Рогозін заявив, що приватні компанії зі США збирають як візуальні, так і радіолокаційні дані з космосу, щоб забезпечити Україну даними, необхідними для наведення ракет.