ВажливеСоціум

В Україну пройшла рекордна кількість суден

27 серпня, у напрямку портів Ізмаїл Рені та Усть-Дунайськ через гирло Швидке та румунський канал Суліна пройшли 11 суден, загальним обсягом 45 тис. тонн. Це рекордний показник із 24 лютого, початку повномасштабного вторгнення Росії. Про це повідомляє прес-служба Міністерства інфраструктури України.

Зокрема, через гирло Швидке суднового ходу р. Дунай – Чорне море пройшло сім суден, а через румунський канал Суліна – чотири.

З березня через дунайські порти перевезено понад 4 млн тонн зерна – наразі це більше, ніж усіма іншими видами транспорту, повідомляють у Міністерстві.

“Динаміка збільшення – суттєва. Якщо у березні наші порти обробляли на експорт лише 16,5 тис. тонн агропродукції, то вже у липні показник становив близько 1,4 млн тонн. Це відмінні результати, але не остаточні. Навіть зі стабільною роботою Ініціативи щодо безпечного транспортування агропродукції Чорним морем Міністерство інфраструктури продовжує вдосконалення експортної логістики на Дунаї. Зокрема, створюємо умови для безперешкодного сполучення між портами залізничними коліями, у тому числі забезпечуючи пряме залізничне сполучення. За умови системних інвестицій та виконання програми з модернізації портів на Дунаї, можливо збільшити їх потужність до 25 млн тонн вантажів на рік”, – заявив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

Нагадаємо, на початку липня гирло Швидке суднового ходу р. Дунай – Чорне море стало доступним для проходу суден, що перевозять агропродукцію. Це сталося завдяки звільненню Збройними Силами України острова Зміїний. До цього захід до українських дунайських портів був можливий виключно через канал Суліна, що проходить територією Румунії.