ВажливеПолітика

Столтенберг: Жодна країна не повинна допомагати РФ

Жодна країна світу не повинна допомагати агресору у незаконній війні, заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг, коментуючи постачання іранських безпілотників Росії. Про це він сказав на борту американського авіаносця Джордж Буш, який зараз бере участь у навчаннях НАТО Neptune Strike 2022 у Середземному морі, повідомляється на сайті НАТО.

“В останні дні ми також бачили, як Іран надає військову підтримку російським військовим зусиллям. Це неприйнятно. Жодна країна не повинна допомагати агресору у незаконній війні. Тому я вітаю запровадження суворих санкцій проти Тегерана союзниками та Європейським союзом”, – сказав він.

За його словами, війна Росії проти України перебуває “у ключовому моменті”.

“Президент Путін відповідає на свої невдачі на полі бою ще більшою агресією. Удари по цивільному населенню, по цивільній енергетичній інфраструктурі, і безпілотні та ракетні удари по житлових кварталах. Тепер Росія брехливо стверджує, що Україна готується застосувати радіологічну “брудну бомбу” на своїй території. Союзники із НАТО відкидають це відверто неправдиве твердження”, – заявив генсек.

Столтенберг нагадав про закономірність, коли “Росія звинувачує інших у тому, що вони мають намір зробити самі – від Сирії до України”. “Росія не повинна використовувати брехливі підстави для подальшої ескалації. Світ уважно спостерігає”, – наголосив він.

Генсек вкотре заявив, що НАТО не є учасником війни в Україні, але продовжуватиме підтримувати право українців на самооборону стільки, скільки потрібно.

Раніше Столтенберг заявив, що НАТО потрібно збільшити постачання всього, щоб українці змогли воювати всю зиму, маючи на увазі генератори, зимовий одяг та намети.