АналітикаВажливе

Рамштайн-4: Яку зброю отримає Україна – ЗМІ

Четверта зустріч формату Рамштайн відбулася “з грифом “секретно”. Офіційної інформації замало, але експерти вже прогнозують розширення військової підтримки України.

Як пройшов саміт?

Напередодні відбулася четверта зустріч Ukraine Defense Contact Group. Цей майданчик на підтримку України, відомий як формат Рамштайн, об’єднує вже 50 країн. Повідомляється, що партнери України погодили нові зобов’язання щодо постачання озброєнь, амуніції, а також тренування українських бійців.

На підсумковій прес-конференції виступив голова Пентагону Ллойд Остін. Він зазначив, що за допомогою тяжкого озброєння від партнерів Україна “блокує всі атаки росіян на Донбасі”. За його словами, українці чудово опанували РСЗВ HIMARS.

“Ми прагнемо дати Україні ще більше потужностей, щоб відбивати атаки загарбника… Ще більше зброї – артилерійських установок, боєприпасів – щоб Україна могла утримати свої території та відвоювати окуповані”, – сказав міністр.

Остін також повідомив, що всі країни об’єднуються, щоб надати Україні зброю та навчити її військових. Він пообіцяв 12 HIMARS та два ППО NASAMS. “Ми, разом з іншими членами контактної групи, підтримуватимемо Україну стільки, скільки це буде необхідно”, – сказав Остін.

Також міністр оборони США заявив, що бойові дії в Україні перебувають на вирішальній стадії. Військовий експерт Олег Жданов так пояснив цей вислів у коментарі 24 каналу: “Або ми сформуємо угруповання військ для проведення контрнаступу за допомогою наших західних партнерів, або Росія накопичить резерви, і ми отримаємо нову хвилю наступу з боку країни-агресора. (…) Я так розумію, дата готовності до наступу з обох сторін – це друга половина серпня. Хто перший матиме готові резерви, той виграє цю “гонитву” і зможе першим розпочати наступ”, – вважає він.

У свою чергу міністр оборони України Олексій Резніков запевнив, що жодної втоми від України міжнародні партнери не мають. “За домовленістю з колегами, тримаємо інтригу щодо левової частки чинних та нових пакетів допомоги, що включають постачання озброєнь, амуніції, тренування наших воїнів та багато іншого. Спочатку їх відчує ворог на полі бою. Позитивним сигналом зустрічі є нові зобов’язання партнерів. Які стосуються й суші , і моря, і неба”, – запевняє він.

Що пообіцяли Україні?

Відзначається найвищий рівень секретності на зустрічі. Після Рамштайн-4 сторони лише загальними мазками окреслили майбутню співпрацю та постачання озброєнь. Жодної конкретики практично не прозвучало.

“Я думаю, що ознакою майбутніх зустрічей буде все менше і менше відкритої інформації. Ми зараз перебуваємо на такому етапі, коли російсько-українська війна перебуває в критичному стані. Українська армія вже готова проводити контрнаступальні дії, і ми бачимо, що на Південному напрямку йде підготовка до таких дій. Очевидно, чим менше інформації виходитиме, тим краще: будь-яка система озброєння, яка постачається нашими західними партнерами, стане сюрпризом на полі бою”, – розповів у телемарафоні заступник директора центру досліджень армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань Михайло Самусь.

Експерти наголошують, що подібна конспірація потрібна для захисту майбутніх поставок від атак агресора.

“Не хочуть афішувати деякі речі – і це правильно. Питання поставок зброї завжди було таким, що не афішують. Не потрібно давати ворогові інформацію про зброю, і в якій кількості вона надійде, і як швидко використовуватиметься. Я вважаю правильним, що цього разу Рамштайн пройшов без оголошення якихось конкретних речей”, – вважає політолог-міжнародник Володимир Воля.

Що ж готові надати нам партнери? Офіційно було оголошено про постачання 20 РЗСВ HIMARS, а також про активне навчання наших військових за кордоном – понад 200 осіб вже успішно його пройшли, готові пройти ще сотні. Через мізерні відомості з Рамштайна-4, експерти роблять висновки за непрямими ознаками.

“Ми можемо говорити, що обговорювалося питання передачі Україні в майбутньому військових літаків, – це за побічними ознаками можна судити. Розмова про це була, швидше за все, навіть є певна угода. Ознакою може бути заява американського представника про те, що розглядаються поставки різних версій літаків, але поки що неясно яких. Також йшлося про розширення навчань українських військових на територіях країн НАТО. Ну і було сказано про те, що будуть поставки систем HIMARS та подібних до них систем. Чому я так говорю? У контексті Рамштайн-4 Резніков заявив, що для досягнення паритету з росіянами і гарантовано їх усюди зупинити потрібно 50 HIMARS, а для контрнаступу – 100”, – каже Володимир Воля.

Ми бачимо суттєве розширення військової підтримки, вважає експерт. Цілком можливо, що на четвертому Рамштайні також обговорювалися поставки бронетехніки. Могла йтися мова про доставку в Україну систем ППО. “Дуже скупі відомості того, що відбувалося на Раммштайні. З одного боку, це створює певний вакуум, з іншого – з деяких непрямих речей можна зробити висновки щодо майбутніх постачань”, – пояснює Володимир Воля. Він додає, що загальний настрій за підсумками зустрічі – позитивний для України.

“Якщо говорити про політичну складову Рамштайн-4, то він проходив у контексті рішучості провідних західних держав. Йдеться про країни, які мають найбільші ресурси і потенціал, військово-промислові потужності та сильну армію. Усі вони висловилися за те, щоб продовжити підтримувати Україну доти, доки Росія не зазнає поразки”, – вважає Володимир Воля.

Валерія Шипуля

Источник: КорреспонденТ.net
Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

AnalitikaUA.net