ВажливеСоціум

Майже три чверті німців – за енергетичну незалежність від росії

Німці дещо стриманіше стали ставитися до постачання Україні озброєнь та посилення санкцій, але в цілому продовжують висловлювати підтримку політиці ФРН щодо України та активно виступають за зниження енергетичної залежності від рф.
Про це свідчать дані соціологічного опитування Deutschlandtrend, проведеного телеканалом ARD і оприлюдненого 4 серпня, передає Укрінформ.

Так, про те, що ФРН має стати енергетично незалежною від росії, заявили 71% респондентів, тоді як не підтримують цю тезу 24%.

На запитання про санкції проти росії 37% опитаних назвали їх недостатніми; 34% вважають їх зваженими та 21% заявили, що «санкційна війна» зайшла надто далеко (таких побільшало на 6 відсоткових пунктів за останній місяць).

Стосовно постачання Німеччиною Україні зброї 39% респондентів бачать нинішні обсяги виправданими, 32% заявили, що ФРН постачає надто багато (це на 9 пунктів більше у порівнянні з попереднім опитуванням), 23% переконані, що їх країна могла б постачати більше (таких поменшало на 6 відсотків).

У галузі внутрішньої політики найпопулярнішим політиком німці назвали міністра закордонних справ Анналену Бербок (55%), а серед партій найбільшою підтримкою користується опозиційний нині консервативний блок (28%), тоді як правляча Соціал-демократична партія отримала лише 17% підтримки, її випереджають Зелені (23%).

Соціологічне дослідження проводилося з 1 по 3 серпня, охоплено ним було 1313 осіб з правом голосу (858 телефонних інтерв’ю та 455 онлайн-інтерв’ю) у різних регіонах Німеччини. Похибка репрезентативності дослідження – від 2 до 3 відсотків.