Соціум

Ідеальне прасування: помилки, яких варто уникати із праскою в руках

Прасування одягу – не така вже й проста задача.

Сама думка про купу непрасованої білизни навіює тугу та смуток? Можливо, ви не любите цей процес, тому що робите помилки і, як наслідок, незадоволені результатом, інформує Ukr.Media.

Прасуєте пересушений одяг

Вологі волокна краще розгладжуються, тому приймайтеся за прасування, коли білизна трохи не висохла. Але якщо річ довго висіла на сушарці, збризкайте з пульверизатора чистою водою. Будьте уважні, на шовку та інших делікатних тканинах можуть залишитися розводи.

Не дотримуєтеся черговості

Якщо у вас накопичилося багато речей, починайте прасувати тонкі тканини, яким потрібна низька температура. Наприклад, шовк, синтетика, мереживо. Потім переходьте до вовни та трикотажу, поступово додаючи градус. А коли праска досить розігріється, можна зайнятися бавовною або льоном. Якщо зробити все навпаки, то вам доведеться чекати, поки підошва охолоне.

Неправильно розкладаєте речі

Техніка така ж важлива, як і черговість. Тонкі тканини, що вимагають дбайливого поводження, завжди вивертайте навиворіт, прогладжуйте через марлю. Це ж стосується речей із принтами, логотипами, вишивкою та прикрасами. Намагайся прасувати одяг так, щоб не залишилися заломи з іншого боку.

Використовуєте жорстку воду

У багатьох сучасних моделях є захист від накипу, що утворюється через нагрівання жорсткої води. Але якщо у вашій прасці немає такої функції, то відкладення мінералів у кращому разі заважатимуть рівномірному нагріванню, розподілу пари, у гіршому — призведуть до поломки. Використовуйте дистильовану воду.

Не виливаєте воду з праски

Після кожного використання праски виливайте воду, особливо якщо зберігаєте її у вертикальному положенні. Рідина може проникнути всередину, пошкодити нагрівальний пристрій та інші важливі деталі.

Не перете чохол прасувальної дошки

На поверхню дошки для прасування осідає домашній пил, частинки волокон. Зрештою, вона може забарвитися від тканини або полиняти. Все це призводить до появи плям, які можуть залишитися на свіжому, випрасуваному одязі. Періть чохол у міру забруднення — 1-2 рази на квартал.

Не чистите праску

Підошву праски необхідно періодично чистити. Частини, що пригоріли, залишатимуть слід і чіплятимуть тканину. Найпростіший спосіб — купити олівець, що чистить, тоді ковзання буде краще, а білизна не забрудниться.