ВажливеПолітика

G7 прийняла заяву щодо війни РФ з Україною

Лідери Великої сімки на саміті у Берліні у понеділок, 27 червня, ухвалили заяву щодо військової агресії Росії проти України.

У документі зазначено, що країни G7 продовжать підтримувати Україну, її суверенітет та територіальну цілісність. Наголошено, що Україна сама має ухвалити рішення про мирне врегулювання без тиску ззовні.

У ньому висловлюється засудження агресії Росії, що здійснюється за підтримки Білорусі.

“Ми, як і раніше, вражені і продовжуємо засуджувати жорстоку, неспровоковану, невиправдану і незаконну агресію проти України з боку Росії за підтримки Білорусі. Ми засуджуємо і не визнаємо спроби Росії, що продовжуються, перекроїти кордони силою”, – йдеться в заяві.

Лідери G7 також висловили стурбованість намірами Росії передати Білорусі ракети з ядерним потенціалом.

“Ми знову заявляємо про наше засудження невиправданого використання Росією ядерної риторики та сигналів. Росія повинна дотримуватися своїх міжнародних зобов’язань, у тому числі ті, які забороняють застосування хімічної, біологічної або ядерної зброї. Ми закликаємо Росію поводитися відповідально і проявляти стриманість і знову заявляємо, що будь-яке застосування такої зброї було б неприйнятним і спричинило б важкі наслідки.

Також країни G7 закликають Росію гарантувати вільний прохід суден із сільськогосподарською продукцією з українських портів у Чорному морі.

Наголошується, що країни G7 мають намір рішуче підтримувати Україну у виробництві та експорті зерна, олії та інших сільгосптоварів.

“Ми також сприятимемо розробці скоординованих ініціатив щодо забезпечення глобальної продовольчої безпеки, а також реагуватимемо на причини виникнення глобальної продовольчої кризи”, – наголошується в заяві.

Крім того, країни G7 домовилися вивчити способи спрямування Україні доходів від мит, запроваджених на російські товари.

“Ми продовжимо координувати тарифні заходи на імпорт із Росії та вивчати можливі шляхи використання доходів з них для допомоги Україні, де це можливо, виходячи з відповідного законодавства”, – йдеться у документі.

Більше того, країни G7 узгодять і розширять санкції щодо доступу Росії “до ключових промислових ресурсів, послуг та технологій” цих країн, зокрема до таких, які “підтримують російську військово-промислову базу та технологічний сектор”.

“Ми сповнені рішучості скоротити доходи Росії, у тому числі й від продажу золота”, – йдеться у документі.

Зазначимо, що на саміті G7 по відеозв’язку виступив президент України Володимир Зеленський. Він вимагає надати Україні системи протиповітряної оборони, запровадити додаткові санкції щодо Росії та гарантій безпеки.