ВажливеПолітика

G7 погодила відтермінування виплати боргу Україною

Група офіційних кредиторів України з країн Великої сімки (G7) та Паризького клубу погодила призупинення виплат за офіційним боргом до 2027 року. Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів України.

Зміни до відповідного Меморандуму підписані головою українського Мінфіну Сергієм Марченко 21 грудня 2023 року.

Таким чином, це дозволить продовжити дію Меморандуму про взаєморозуміння щодо призупинення виплат за державним та гарантованим державою боргом з групою офіційних кредиторів України з країн G7 та Паризького клубу, підписаний14 вересня 2022 року, до березня 2027 року.

Підписантами стали представники урядів Канади, Франції, Німеччини, Японії, Великої Британії та Сполучених Штатів Америки.

“Вдячний партнерам з країн G7 за розуміння потреб України в умовах війни. Досягнення сьогоднішньої домовленості про перегляд боргових зобов’язань дозволяє знизити навантаження на бюджет до кінця дії програми МВФ та заощадити валютну ліквідність для забезпечення соціальних видатків. Це добровільне призупинення виплати боргу є частиною пакету міжнародної підтримки на суму 122 млрд доларів США, наданої партнерами України”, – наголосив Марченко.

Як ми вже писали, за 11 місяців 2023 року Міністерство фінансів України залучило близько 37,4 млрд доларів США зовнішнього фінансування на нагальні потреби держбюджету.

Також повідомлялося, що потребу України в міжнародній допомозі на 2024 рік зменшили майже на 4 млрд доларів – до 37,3 млрд доларів.