ВажливеСоціум

Експорт молочної продукції досяг рекорду за останні два роки

В умовах війни в Україні активніше розвивається виробництво м’яса, переробка зернових культур, сфера альтернативних джерел енергії та експорт молочної продукції. Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, повідомляє прес-служба Мінгарополітики.

За словами урядовця, Україна поступово переходить від сировинної моделі економіки до продовольчої.

“Форс-мажорний фактор війни прискорив нашу трансформацію. Дивлячись на результати роботи аграрного сектору за 7 місяців війни, ми бачимо, що точку неповернення до сировинної моделі пройдено”, – вважає Висоцький.

Це явище в Мінагрополітики пояснили тим, що аграрні виробники та фермери зрозуміли: концентруватися на одній або двох зернових олійних культурах дуже ризиковано, має бути диференціація.

Зростає експорт молочної продукції.

“За результатами серпня, експорт молочної продукції показав рекордний показник за останні два роки. Подібне зростання очікується й надалі”, – розповів заступник міністра.

Крім того, збільшується поголів’я промислового свинарства, птахівництва, що пояснюється, насамперед, здешевленням кормів.

Крім того, інвестиції спрямовуються у біоенергетику. Зокрема, проводяться приватизації спиртзаводів за ціною в 3-4 рази вищою за стартову.

“А спиртзавод – це, насамперед, біоетанол, біопаливо. У секторі зрозуміли, що набагато вигідніше виробляти альтернативні джерела енергії – біоетанол, біогаз, біометан, ніж просто продавати сировину і потім купувати природний газ за космічними цінами на сушіння кукурудзи”, – стверджує чиновник.

Ще одним напрямком стала глибша переробка зернових культур: виробництво борошна, готових макаронних виробів, амінокислот.

Як уже повідомлялося, Україна вперше за 10 років збере гречки у півтора рази більше, ніж потрібно внутрішньому споживачеві.

Зазначимо, що за даними Мінагрополітики, Україна намолотила понад 30 млн. тонн зерна.