ВажливеПолітика

Союзники України обговорюють повну заборону експорту до РФ – Bloomberg

Частина союзників України, зокрема США, розглядає варіант запровадження практично повної заборони експорту товарів до Росії. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на неназвані джерела.

Чиновники країн G7 обговорюють такі обмеження перед травневим самітом у Японії. До заборони експорту планується приєднати і країни Євросоюзу. Ця ідея нині перебуває на стадії обговорень, її можуть переглянути.

Обмеження передбачають заборону експорту всіх товарів, лише якщо вони не внесені до списку винятків. Продаж товарів Росії нині дозволено, якщо цього не забороняють санкції.

Якщо цей крок схвалять, то лідерам країн G7 доведеться погодити список винятків. ЗМІ припускає, що до нього включатимуть ліки та сільськогосподарську продукцію.

Інформагентство зазначає, що поки що є серйозні перешкоди для запровадження таких обмежень, оскільки нові критерії мають схвалити всі країни ЄС. Це спричинить напружені дебати, вважає ЗМІ.

Згідно з інформацією женевської організації Trade Data Monitor, до Росії продовжують надходити товари з Європи, США, Канади та Японії на суму 66 мільярдів доларів.

Члени G7 вважають постачання надто вигідними для Кремля в умовах війни. Крім того, РФ продовжує знаходити шляхи обходу санкцій.

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомляли, що сусідні з РФ країни, зокрема Вірменія та Казахстан, купують дедалі більше німецьких товарів. Це може свідчити про те, що вони оминають західні санкції та продають ці товари Росії.