ВажливеЗдоров'я

Чим небезпечний сидячий спосіб життя і як з ним боротися

Не сподівайтеся, що абонемент у фітнес-клуб вас врятує.

Не сподівайтеся, що абонемент у фітнес-клуб вас врятує — проблему потрібно вирішувати на місці. На робочому місці, інформує Ukr.Media.

Чому весь час сидіти — небезпечно?

Експерти проаналізували дані 128 000 офісних працівників і зробили висновок: у тих, хто сидить довше 6 годин на день, на 19% підвищується ризик ранньої смерті. І навіть щоденні годинні тренування не рятують.

Річ у тім, що при постійному сидінні відбувається порушення в роботі практично всіх органів. Лімфатична рідина і кров застоюються, рівень поганого холестерину підвищується, тиск починає “стрибати”. До того ж, через те що ми витрачаємо мало енергії, підвищується ризик ожиріння. Сидячий спосіб життя провокує розвиток як мінімум 14 смертельно небезпечних захворювань: від виразки до раку.

Що ж робити?

Відповідь очевидна: більше рухатися. Вчені вважають, що навіть найскромніша активність — це вже набагато краще, ніж нічого.

Американські експерти попросили 13 000 молодих дівчат оцінити за шкалою від 1 до 10, як часто вони соваються. Виявилося, що у дівчат, які сидять спокійно, ризик ранньої смерті вище, ніж у тих, які на робочому місці совається і метушиться. А дослідники з Nasa запевняють: якщо вставати 16 разів на день на пару хвилин, м’язи і кістки будуть залишатися в тонусі.

Тому ми зібрали прості рекомендації, які допоможуть вам боротися з пасивним способом життя:

Розмовляйте по телефону на ходу

Просто встаньте і ходите з телефоном біля вуха. Вам же не обов’язково говорити сидячи, вірно?

Не обідайте на робочому місці

Краще прогуляйтеся до кафе на сусідній вулиці. Заодно і продуктивність свою підвищите: вчені вважають, що короткі прогулянки посеред робочого дня швидко приводять мозок в тонус.

Ускладнюйте шлях до офісу

Припаркуйте машину на нижньому поверсі або вийдете з автобуса на одну зупинку раніше. А замість того щоб їхати на ліфті, підніміться пішки по сходах.

Наводите порядок на робочому столі

І око радіє, і м’язи рук розминаються.

Ставте таймер

Нехай він телефонує кожні 30-60 хвилин. Після сигналу вставайте попити води, сходити до магазину, полити кактус — будь-яка активність згодиться.

Спілкуйтеся особисто

Нема чого писати електронного листа співробітнику, який працює поверхом нижче: просто зійдіть і запропонуйте йому обговорити проблему за чашкою кави.

Міняйте положення тіла

Потягніться, подивіться на всі боки, покрутіться на стільці. Такі дрібниці додають бадьорості і роблять вас активніше.