Соціум

Більшість жителів Фінляндії проти поступок Туреччині для членства в НАТО – опитування

Більшість громадян Фінляндії підтримує членство країни в НАТО і вважає, що вона не повинна вносити зміни в законодавство для задоволення вимог Туреччини, яка блокує вступ до Альянсу, про це свідчать дані опитування соціологічної компанії Kantar і видання Helsingin Sanomat.

79% респондентів заявили, що підтримують членство Фінляндії в НАТО – це новий рекорд, тоді як проти висловлюються лише 11%, ще 10% не визначились із думкою.

Відповідаючи на питання, чи має Фінляндія задовольнити вимоги Туреччини, якщо йдеться про “зміну законодавства або відступ від принципів”, переважна більшість (70%) висловились проти.

Лише 14% вважають прийнятним піти на поступки Туреччині для розблокування вступу до Альянсу, решта 16% не визначились із відповіддю.

Зазначається, що підтримка членства Фінляндії в НАТО є однаково високою серед усіх вікових і майнових груп, а також за партійними лініями.

Опитування відбувалося в онлайн-форматі протягом 20-22 червня й охопило вибірку в 1003 респонденти віком 18-79 років. Похибка вимірювання становить близько 3,1%.

Швеція і Фінляндія подали заявку на вступ до НАТО у травні. Усі 30 країн-членів повинні дати згоду на вступ, але Туреччина загрожує накласти вето.

Туреччина намагається гальмувати процес вступу Фінляндії та Швеції до НАТО, оскільки, вважає, що ці країни захищають “терористів”. Такими вона вважає учасників Робочої партії Курдистану та руху Гюлена (FETÖ).

Раніше стало відомо, що Фінляндія відмовилася виконувати умову Анкари для вступу в НАТО – видавати Туреччині людей, яких турецький уряд звинувачує у зв’язках із терористами.