ВажливеПолітика

В ЄС обіцяють виробити мільйон снарядів для України до весни

В Єврокомісії вважають, що у ЄС зможуть виробити мільйон боєприпасів для України до весни цього року попри те, що наразі процес загальмувався. Про це заявила речниця Європейської комісії з питань оборонної промисловості Йоханна Бернсель на брифінгу в Брюсселі.

“Європейська промисловість вже має виробничі потужності, які значно перевищують мільйон артилерійських снарядів, і ми досягнемо цієї мети до весни”, – сказала вона.

Офіційний представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано зазначив, що у рамках зобов’язань Євросоюзу поставити Україні за рік 1 млн снарядів, за даними на кінець 2023 року, забезпечено менше половини цієї цифри.

“Понад 300 тисяч снарядів і 300 тисяч ракет стало можливим поставити з наявних запасів. І у міру нарощування контрактів (щодо закупівель боєприпасів країнами ЄС – ред.) буде більше поставок, які відбудуться. Понад 20 контрактів підписано з держзакупівель, і, за даними на грудень, ці контракти давали змогу поставити щонайменше 180 тисяч снарядів”, – повідомив Стано.

Нагадаємо, у березні 2023 року лідери Євросоюзу на саміті підтримали план поставок Україні боєприпасів у кількості 1 млн артилерійських снарядів протягом наступних 12 місяців.

Президент Володимир Зеленський закликав Естонію тиснути на ЄС щодо прискорення постачання Україні мільйона боєприпасів.