ВажливеПолітика

У Європарламенті пропонують позбавити Угорщину права голосу

Фінський депутат Європарламенту Петрі Сарвамаа ініціював петицію про позбавлення Угорщини права голосу в Раді Європейського Союзу. Про це він повідомив у соцмережі Х у вівторок, 9 січня.

Сарвамаа назвав петицію історичною і підкреслив, що проти Угорщини жодного разу не порушували процедури відповідно до частини 2 статті 7 Договору про ЄС.

Ця стаття передбачає можливість призупинення певних прав, включно з голосом у Раді ЄС, щодо держави, яка неодноразово порушувала цінності Євросоюзу – повагу до людської гідності, свободи, демократії, рівності та верховенства права.

Євродепутат вважає, що “механізм ухвалення рішень ЄС просто застряг через Віктора Орбана”.

“Єдиний спосіб змусити його працювати – позбавити Орбана права голосу в Раді”, – заявив Сарвамаа.

У тексті петиції наголошується, що Угорщину неодноразово критикували за підрив верховенства права, а “після дій Угорщини, спрямованих на зрив процесу ухвалення рішень державами-членами ЄС на грудневому засіданні Європейської ради, ми вважаємо, що настав час для Європейського парламенту вжити заходів”.

Збір підписів під петицією триватиме до 12 січня, після чого її передадуть голові Європарламенту Роберті Метсолі.

“Це також буде сигналом для всіх держав-членів, що ЄС не потерпить будь-якого відступу від верховенства права або порушення принципу щирого співробітництва, закріпленого в Договорах”, – заявив фінський депутат.

Нагадаємо, Угорщина висунула нову вимогу для зняття вето на 50 млрд євро для України. Згідно з угорською пропозицією, ЄС мав би щороку надавати Україні 12,5 мільярдів євро у вигляді грантів і кредитів, що за чотири роки складе запропоновані Єврокомісією 50 мільярдів євро. Але тільки, якщо фінансування переглядатиметься щороку.

Як відомо, у грудні Угорщина наклала вето на “мегапакет”, який включав допомогу Україні, видатки на міграційні програми, фінансування Фонду солідарності ЄС та оборони.