ВажливеПолітика

Столтенберг пояснив, за яких умов Україна може бити з F-16 по Росії

Відповідно до міжнародного права Україна може завдавати ударів з F-16 по військових цілях на території Росії, проте це питання вирішуватимуть країни, що постачають українським Збройним силам авіацію. Про це у середу, 21 лютого, сказав генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг, пише Голос Америки.

Столтенберг додав, що “у різних союзників – дещо різна політика щодо цього”.

“Але загалом… це збройна агресія Росії проти України з грубим порушенням міжнародного права. А за міжнародним законодавством, Україна має право на самооборону. І це включає також завдавання ударів по законних військових цілях – російських військових цілях за межами України. Це міжнародне право”, – підкреслив генсек НАТО.

Говорячи про відправку винищувачів в Україну, Столтенберг наголосив, що союзники дослуховуватимуться до фахівців, аби визначити готовність F-16 до відправки.

“Неможливо точно сказати, коли, тому що це дилема. Ми всі хочемо, щоб F-16 були там якомога раніше. При цьому, звичайно, ефект від F-16 буде тим сильнішим і кращим, чим більш навчені та підготовлені будуть пілоти. І не лише вони, а й технічне обслуговування, персонал і всі системи підтримки, які мають бути в наявності”, – сказав Столтенберг.

Перша група українських пілотів, яка складається з чотирьох осіб, закінчить програму навчання на літаках F-16 вже до літа 2024 року.

Нагадаємо, що прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте назвав мінімальне число F-16 для України. Загалом його країна має на озброєнні 42 таких літаків.

Також Данія надасть 19 винищувачів. Передачу F-16 анонсувала і Норвегія, у розпорядженні якої близько 60 таких літаків.