ВажливеПолітика

Швеція будує нові підводні човни для стримування Росії

Швеція має намір значно посилити свою військову присутність в Балтійському морі, тому скоро спустить на воду два нові підводні човни на додачу до чотирьох вже існуючих, пише видання Politico.

Нові 66-метрові дизель-електричні підводні човни, названі Blekinge і Skåne на честь двох шведських округів і призначені для патрулювання східних рубежів НАТО в Балтійському морі, спустять на воду у 2027 і 2028 роках.

Це перші нові підводні човни, побудовані Швецією з середини 1990-х років, і вони приєднаються до чотирьох старих кораблів у складі флоту скандинавської держави.

Politico зазначає, що будівництво субмарин у Швеції є частиною загальної тенденції на оновлення підводного флоту країн Північної Європи. Так, Норвегія нещодавно замовила чотири підводні човни у Німеччині. Нідерланди розглядають можливість замовити 4 підводні човни у Німеччині або Франції. Данія, яка позбулася свого підводного флоту в 2004 році, теж подумує про те, щоб знову відродити його.

Оновлення європейських флотів відбувається на тлі демонстративних зусиль Кремля щодо розширення власного флоту. Так, у грудні президент Володимир Путін позував у доці заводу в Сєвєродвінську на тлі двох нових субмарин – Красноярськ та Імператор Олександр Третій. Згідно з доповіддю агентства оборонних досліджень Швеції, до 2030 року російський флот буде налічувати 50 підводних човнів.

Як зазначив колишній командир шведського підводного човна, а нині фахівець з планування операцій Військово-Морських сил країни Карл Гюленіус, зі вступом Швеції в НАТО альянс знайде “відсутній фрагмент пазла” у своїй системі безпеки на Балтиці.

“З Балтійським морем важко мати справу, якщо у вас немає необхідного досвіду, і той факт, що в НАТО вступає країна, для якої це задній двір, з таким регіональним досвідом, повинен полегшити розв’язання оперативних питань”, – сказав Гюленіус.

Зазначимо, міністр оборони Швеції Пол Джонсон заявив, що Стокгольму необхідно закуповувати артилерійські боєприпаси для себе і для відправки в Україну – потужність заводів має збільшитися.

Як ми вже писали, командувач шведської армії генерал Мікаель Бюден заявив, що чекає політичних рішень щодо винищувачів Gripen. Україна може їх отримати, хоча основним літаком буде F-16.