ВажливеПолітика

Міжнародне правосуддя невідворотне – Зеленський

Ордери на арешт двох російських командувачів від Міжнародного кримінального суду (МКС) у Гаазі доводять, що правосуддя для країни-агресора Росії та військових злочинців є невідворотним. Про це написав президент України Володимир Зеленський у Twitter у вівторок, 5 березня.

Глава держави привітав рішення МКС. За його словами, кожен російський командир, який віддає накази про удари по цивільних людях та об’єктах інфраструктури, повинен знати, що справедливість настане і його притягнуть до відповідальності.

“Міжнародне правосуддя вимагає часу, але воно невідворотне. Ми докладаємо всіх зусиль, щоб жоден російський звір, відповідальний за вбивства українських дітей, жінок і чоловіків, не залишився безкарним. І жодна кількість зірочок на погонах, жодні кабінетні двері не приховають їх від відповідальності”, – резюмував президент.

Нагадаємо, 5 березня суд Гааги видав ордери на арешт командувача дальньої авіації РФ Сергія Кобилаша і командувача Чорноморського флоту РФ Віктора Соколова. Їх звинувачують у воєнних злочинах і злочинах проти людяності, скоєних під час російських масованих обстрілів цивільних громадян та об’єктів критичної інфраструктури в Україні у 2022 та 2023 роках.

Після цього в Офісі президента назвали “бездоганним” рішення МКС відносно російських командувачів.

Як відомо, 17 березня 2023 року МКС видав ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна, за звинуваченням його в незаконній депортації тисяч дітей з України. Також ордер був виданий на дитячого омбудсмена Марію Львову-Бєлову.