ВажливеПолітика

CNN: У Палаті представників США готують новий проєкт з допомогою Україні

Спікер Палати представників США Майк Джонсон зірвав двопартійний пакет підтримки України, запропонований Сенатом, але залишив двері відкритими для нового двопартійного пакета зовнішньої допомоги, що включає обмеження на кордоні з Мексикою.

Як пише “Європейська правда”, про це повідомляє CNN з посиланням на конгресменів, які вели перемовини.

За інформацією джерел, після зустрічей спікера Джонсона з республіканцями Палати представників голова комітету Палати із закордонних справ Майкл Маккол взяв на себе провідну роль у спробах доопрацювати пропозицію про новий проєкт та досягти консенсусу серед однопартійців, щоб ухвалити пакет до кінця березня або у квітні.

Співрозмовники CNN зазначають, що Джонсон ще не зайняв позицію щодо цього проєкту та не зобов’язався виносити його на голосування, сказавши своїм колегам, що спочатку вони повинні завершити роботу над законодавством про державне фінансування.

Втім, йдеться в публікації, республіканські прихильники проєкту вважають, що тільки-но цей процес завершать до середини березня, спікер дозволить винести його на голосування, навіть якщо це загрожує викликати негативну реакцію з боку крайніх правих членів Палати представників або навіть призвести до голосування за його відсторонення від посади.

На питання про підтримку, яку керівництво партії надало його двопартійній пропозиції, один з лідерів цієї ініціативи, республіканець Браян Фіцпатрік відповів: “Більше, ніж ви думаєте. Ми повинні щось зробити”.

Втім, вказує CNN, провести закон через Палату представників залишається надзвичайно складним завданням, адже республіканці сильно розділені щодо України, а експрезидент Дональд Трамп може фактично знищити законопроєкт одним постом у соцмережах.

Крім того, для його ухвалення знадобиться широка підтримка демократів, а це надскладне завдання, якщо врахувати, що пакет включає нові прикордонні обмеження та допомогу Ізраїлю, що, ймовірно, може викликати спротив їхнього лівого крила.

Маккол повідомив CNN, що група конгресменів також розглядає інші зміни до законопроєкту, зокрема конфіскацію заморожених російських активів у США та передачу їх Україні. За його словами, члени цієї групи вивчають можливість перетворення частини допомоги Києву на американський кредит – ідея, яку раніше висловлював Трамп.

Раніше спікер Палати представників США республіканець Майк Джонсон заявив, що законопроєкт про додаткове фінансування Україні розглянуть, щойно буде вирішене питання з фінансуванням федерального уряду.

Перед цим після зустрічі з президентом США Джо Байденом Джонсон заявив, що питання допомоги Україні вирішать “своєчасно”.

Тим часом у Палаті представників спробують обійти Джонсона для схвалення допомоги Україні.