ВажливеПолітика

Чехія знайшла 800 тисяч снарядів для України

Представники Чехії знайшли у третіх країнах 800 тисяч артилерійських снарядів калібру 155 мм та 122 мм. Вони можуть відправитися до України “найближчими тижнями”. Таку заяву зробив чеський президент Петр Павел на Мюнхенській конференції.

“Наразі ми знайшли півмільйона снарядів калібру 155, ще 300 тисяч снарядів калібру 122, які ми зможемо поставити протягом кількох тижнів, якщо швидко знайдемо фінансування”, – сказав Петр Павел.

Павел уточнив, що в цій діяльності Чехію підтримують Данія, Нідерланди та Канада. Також вони звернулися до партнерів зі США, Німеччини, Швеції та інших країн, хто зможе зробити свій внесок у ці зусилля.

Президент Чехії додав, що Чехія зараз займається пошуком зброї та обладнання в усьому світі, а також працює з партнерами по НАТО в цьому напрямку.

“Метою цієї діяльності є максимальне посилення української оборони, щоб вони зберегли свої людські ресурси, завдали якомога більшого виснаження російським силам, і щоб вони (українці – ред.) утримували позиції, які в них є зараз”, – резюмував президент Чехії.

Нагадаємо, на початку травня 2023 року Рада ЄС схвалила рішення про поставки Україні снарядів та ракет. Планувалося, що європейські країни нададуть Україні 1 млн снарядів до березня 2024 року.

Але вже відомо, що країни Євросоюзу не зможуть виконати цей план повністю. За даними Bloomberg, до березня ЄС зможе надати Україні 600 тисяч боєприпасів.

А напередодні ЗМІ повідомили, що три країни блокують рішення про спільні закупівлі снарядів поза ЄС.