ВажливеСоціум

В ООН ухвалили історичну угоду про захист Світового океану

Після майже двадцяти років переговорів 193 країни, що входять до складу ООН, ухвалили історичну угоду про захист Світового океану. Про це повідомила пресслужба організації.

Спираючись на принципи, закладені в Конвенції ООН з морського права, документ значно зміцнює правову базу захисту двох третин акваторії Світового океану. Зокрема, встановлює необхідні рамки для міжнародного та міжвідомчого співробітництва щодо освоєння океану та його ресурсів.

Зазначається, що токсичні хімічні речовини та мільйони тонн пластикових відходів наповнюють прибережні екосистеми, вбиваючи рибу, морських черепах, морських птахів та морських ссавців або завдаючи їм істотних збитків. Крім того, небезпечні частинки потрапляють і в продукти, якими харчується людина.

Угода покладає відповідальність на тих, хто забруднює океан, та засновує механізми для вирішення можливих суперечок. Відповідно до її положень, під час будь-якої планової діяльності у водах за межами їх національної юрисдикції сторони зобов’язані оцінювати потенційний вплив своїх дій на навколишнє середовище.

Крім того, вона передбачає розширення міжнародного співробітництва для боротьби з надмірною експлуатацією запасів риби та пропонує комплексний підхід до управління океаном, підвищення стійкості його екосистем перед несприятливими наслідками зміни клімату та закислення океану.

Документ відкритий для підписання протягом двох років, починаючи з 20 вересня 2023 року. Він набуде чинності після того, як його ратифікують 60 держав.

Нагадаємо, минулого року температура Світового океану піднялася до рекордного рівня.