ВажливеСоціум

Україна створила броньовані морські дрони

Українські військові використовують для спецоперацій у Чорному морі три типи морських дронів. Про це йдеться у сюжеті 1+1.

Журналіст Андрій Цаплієнко побував на секретному підземному заводі, на якому виробляють для потреб СБУ морські дрони Sea Baby і Козак Мамай, та морський безпілотник Маґура V5, який використувує Головне управління розвідки (ГУР) Міноборони.

Саме броньованими дронами Козак Мамай були вражені ВДК Оленегорський гірник та танкер SIG. У сюжеті стверджується. Що ці безпілотники є найшвидшими об’єктами у Чорному морі – вони розганяються до 110 кілометрів на годину.

Разом з тим, морський дрон Sea Baby уразив Кримський міст. У СБУ зявляють, що цей дрон – багатоцільова модульна платформа, на яку монтуються різні види дистанційно керованого озброєння.

А дрон Маґура V5 – основна морська безпілотна платформа ГУР МО, потопила в кримському селищі Чорноморське 10 листопада два десантні катери під час завантаження на одну з них БТР-82. Це подіяло на рішення росіян перемістити всі основні бойові кораблі до Новоросійська.