ВажливеНаука

У Польщі археолог виявив тисячолітнє поховання готів

Польський археолог Олаф Попкевич виявив 2000-річний готичний цвинтар під час розкопок недалеко від села Стара-Ржека. Про це повідомляє HeritageDaily.

Результатом стало відкриття 50 старовинних поховань, які датуються IV століттям нашої ери, періодом, коли регіон був заселений готами.

Саме це привело його до масштабного дослідження на площі 250 квадратних метрів на території ландшафтного парку Wdecki Park Krajobrazowy, розташованому в Куявсько-Поморському воєводстві Польщі.

Зазначається що готи відіграли ключову роль в історичній картині, ознаменувавши занепад Західної Римської імперії та зародженню середньовічної Європи. Етимологічно ці люди називаються Gut-þiuda (готський народ) або Gutans (готи). В літописах вони згадуються як гутони, ймовірно, ранні попередники готів, пов’язані з культурою Велбарк, задокументовано мешкали біля нижньої течії річки Вісла в Польщі протягом першого століття нашої ери.

Під час теперішніх розкопок було знайдено численні могильні вироби високого статусу, зокрема два срібних намиста, дві срібні фібули, намисто зі срібних намистин, прикраси із зображенням змії та чудово збережену урну.

Попередні дослідження в цьому районі виявили готичне поселення недалеко від села Осіє з просторовим розташуванням артефактів, які датуються четвертим століттям нашої ери.

Раніше повідомлялося, що археологи, які проводили розкопки в Долині храмів на Сицилії, виявили колекцію статуеток для жертвоприношень.