ВажливеПолітика

У ЄС назвали можливі сроки проведення саміту миру

“Саміт миру” щодо ситуації в Україні може відбутися до кінця року. Про це журналістам на умовах анонімності розповів високопосадовець ЄС, чиї представники були учасниками зустрічі в Копенгагені. Про це повідомляє агентство Інтерфакс-Україна.

24 червня у Копенгагені відбулася міжнародна зустріч за участю дипломатів західних країн, а також представників Бразилії, Індії, Саудівської Аравії, ПАР та Туреччини. З боку України взяв участь голова Офісу президента Андрій Єрмак.

“Ми продовжуватимемо обговорення у цьому форматі. Було визнання того, що будь-яке мирне рішення має бути довгостроковим і справедливим, виходячи з принципів ООН – суверенітету, територіальної цілісності, права вибирати своє майбутнє”, – розповів співрозмовник журналістів.

Високопоставлений європейський чиновник також повідомив, що під час зустрічі було озвучено різні думки щодо часу для проведення саміту.

“Країни, які не входять до числа Великої сімки, говорили, що має бути виконано більше роботи для того, щоб провести саміт наприкінці року”, – зазначив він.

Відповідаючи на запитання щодо подальшого розвитку подій, чиновник ЄС сказав, що є плани провести наступну зустріч до літніх канікул, причому представники Саудівської Аравії “подали сигнал”, що хотіли б прийняти це засідання у себе.

Крім того, за його словами, під час минулої зустрічі порушувалося питання “діалогу з Росією, оскільки є низка питань, які з ними потрібно обговорювати”. Такими питаннями чиновник назвав ядерні ризики навколо Запорізької АЕС, необхідність повернення до родин 20 тисяч викрадених українських дітей, питання обміну військовополоненими та зернової ініціативи.

Нагадаємо, 21 червня на робочій сесії Великої сімки президент Володимир Зеленський наголосив на важливості “формули миру”, запропонованої Україною, та закликав світових лідерів зібрати саміт, присвячений цій ініціативі.

Керівники держав і урядів на саміті Ради Європи в Ісландії 17 травня підтримали принципи “формули миру” Зеленського. Документ підписали лідери 46 країн.