ВажливеПолітика

У ЄП схвалили механізм оборонних закупівель

Європарламент проголосував за новий механізм, який має зміцнити оборонну промисловість та допомогти країнамЄвросоюзу модернізувати озброєння. Про це повідомляється на сайті ЄП.

Зокрема, депутати підтримали законопроєкт про посилення європейської оборонної промисловості через загальні закупівлі (EDIRPA). Документ був прийнятий 530 голосами проти 66, 32 утрималися. Тепер він потребує формального схвалення Ради ЄС.

Таким чином, буде створено короткостроковий інструмент загальним бюджетом 300 млн євро для зміцнення європейської оборонної промисловості за допомогою спільних закупівель до 31 грудня 2025 року. Це допоможе країнам-членам ЄС задовольнити свої найбільш нагальні та критичні оборонні потреби, які загострилися через постачання оборонної продукції до України.

У спільних закупівлях повинні брати участь щонайменше три країни-члени ЄС. Вони також мають бути відкритими для участі членів Європейської асоціації вільної торгівлі.

При цьому країни зможуть домовитися купувати товари військового призначення спільно з Україною та Молдовою.

Фінансовий внесок ЄС у кожну дію буде обмежений 15% від оціночної вартості спільного контракту. Але ця межа може бути підвищена до 20%, якщо Україна або Молдова отримують додаткові обсяги оборонної продукції.

“Сьогоднішнє голосування знаменує собою історичний момент для оборони ЄС, створюючи перший інструмент ЄС для спільних закупівель держав-членів. Це допоможе їм поповнити свої запаси, підвищити оперативну сумісність між нашими збройними силами, зміцнити нашу промисловість і сприятиме нашій непохитній підтримці України”, – заявив співдоповідач комітету у закордонних справах Міхаель Галер.

Нагадаємо, на початку вересня в ЄС підписали контракти про закупівлі снарядів для України. Мова йде про універсальні снаряди для найбільш поширених гаубиць, які є на озброєнні у ЗСУ.

Як відомо, наприкінці зими ЗСУ зіштовхнулися з проблемою нестачі артилерійських снарядів. На початку травня Рада ЄС схвалила рішення про спільні закупівлі боєприпасів і ракет для України.

У серпні стало відомо, що країни ЄС вже передали Україні майже 224 тисячі снарядів різних типів у межах плану з надання 1 млн боєприпасів впродовж року.