Соціум

Травма голови може негативно вплинути на відносини із близькими людьми

Вчені з Медичної школи Університету Індіани у новому дослідженні з’ясували, що навіть легкі черепно-мозкові травми можуть призвести до загострення стосунків. Про це повідомляє Journal of Head Trauma Rehabilitation.

Експерти зазначили, що зв’язок між ЧМТ та розлученнями був виявлений раніше. Стабільність шлюбу варіювалася від 22% до 85%.

Втім, у рамках цього дослідження велося спостереження за 1,4 тисячі пацієнтів, які на момент госпіталізації з ЧМТ були одружені. Середній вік учасників становив 44 роки.

Таким чином, через десять років спостережень з’ясувалося, що після травми 66% залишалися у шлюбі з одним і тим самим партнером, а протягом п’яти років після черепно-мозкової травми кількість розлучень збільшилася до 68%, ще 39% розірвали відносини в перший рік .

Автори дослідження також з’ясували, що найменший ризик розлучення мали жінки без досвіду вживання психоактивних речовин.

Раніше повідомлялося, що вчені з’ясували, що жінки страждають на депресію вдвічі частіше, ніж чоловіки і у всьому цьому відповідальна генетика.