ВажливеПолітика

США передадуть Україні дрони Skydi

Американське агентство з міжнародної допомоги (USAID) передасть Україні автономні дрони Skydio для документування воєнних злочинів. Про це передає Голос Америки.

Зазначається, що дев’ять автономних безпілотників передадуть Генеральній прокуратурі України. Їх надають як благодійну допомогу через приватну компанію Skydio, яка є провідним американським виробником безпілотників.

Безпілотники Skydio мають камери 4K, які використовуватимуться для фото- та відеозйомки з метою документування воєнних злочинів. Це допоможе Генеральній прокуратурі задокументувати понад 115 000 випадків знищення цивільної інфраструктури та доказів порушення прав людини у прифронтових громадах і на звільнених територіях, кажуть в агентстві.

Такі дрони є критично важливими для команди Генеральної прокуратури у процесі документування воєнних злочинів та порушень прав людини Збройними силами РФ.

Наразі дві українські правозахисні коаліції за підтримки USAID задокументували понад 40 000 випадків воєнних злочинів Росії з 24 лютого 2022 року. USAID також бере участь у спільних візитах щодо документування воєнних злочинів з Офісом Уповноваженого з прав людини в Україні.

Нагадаємо, адміністратор USAID Саманта Пауер у липні приїжджала в Україну.