ВажливеПолітика

Швеція не втрачає надії вступити в НАТО до саміту, але “часу все менше” – прем’єр

Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон вважає, що можливість вступу його країни в Північноатлантичний Альянс до саміту в липні ще існує, та часу на це лишається все мене. Слова Крістерссона наводить інформагенція TT.

Шведський прем’єр зауважив, що в Туреччині, яка блокує вступ Стокгольма до НАТО, 28 травня відбудеться другий тур президентських виборів, тому “не варто очікувати, що в цьому процесі щось станеться”.

“Зараз Туреччина зайнята внутрішньою політикою. Та зрозуміло, що часу залишається все менше”, – сказав він.

Крістерссон підкреслив, що після 28 травня до саміту НАТО у Вільнюсі залишиться лише півтора місяця. Уряд та інші країни НАТО сподіваються, що Швеція стане членом Альянсу до цього часу.

“Я все ще вважаю, що я в дуже хорошій компанії з іншими країнами НАТО, коли сподіваюся і вірю, що ми зможемо сформулювати позицію для Вільнюса”, – вважає шведський прем’єр.

Фінляндія і Швеція разом подали минулого року заявку на вступ до НАТО. Фінляндія офіційно вступила в Альянс 4 квітня, тоді як процес ратифікації шведської заявки гальмують Анкара й Будапешт.

За даними ЗМІ, у Північноатлантичному Альянсі вже почали допускати, що вето на вступ Швеції не вийде здолати до саміту у Вільнюсі.