ВажливеСоціум

Потужність сонячних електростанцій зросла на рекордні 25%

Минулого року сумарна встановлена ​​потужність сонячних електростанцій (СЕС) у світі зросла на рекордні 25% порівняно з 2021 роком – до 1,2 теравата. Про це йдеться у доповіді асоціації SolarPower Europe, повідомило 15 червня агентство Анадолу.

Згідно з документом, у 2022 році виробництво електроенергії за допомогою сонячних панелей збільшилося з 1040 до 1289 терават-годин.

За цей період у світі було введено в експлуатацію сонячних станцій загальною встановленою потужністю 239 гігаватів. Очікується, що до кінця року цей показник збільшиться ще на 341 гігават.

Зазначається, що всупереч перебоям у логістиці через пандемію COVID-19 та війну РФ в Україні, інвестиції у сферу сонячної енергетики в останні три роки продовжили зростати і склали дві третини усіх інвестицій у відновлювані джерела енергії.

Як заявив голова Міжнародної енергетичної агенції (МЕА) Фатіх Бірол, обсяг інвестицій у сонячну енергію може перевищити загальну суму вкладень у нафтогазовий сектор до 2030 року.

За його словами, замість нафтогазової залежності країни віддають перевагу відновлюваній та атомній енергії, електромобілям.

Бірол наголосив, що обсяг інвестицій у технології чистої енергії цього року перевищить 1,7 трильйона доларів, а вкладення у сонячну енергію вперше перевищать інвестиції у видобуток нафти.

“Сонячна енергія є найдешевшим джерелом енергії. І у зв’язку з цим вважаю, що до 2030-х років сонце стане дуже важливим конкурентом у галузі інвестицій не тільки для нафти, а й природного газу”, – зазначив глава МЕА.

Раніше повідомлялося, що війна Росії проти України різко прискорить світовий розвиток відновлюваних джерел енергії.