ВажливеЗдоров'я

Науковці дослідили природу безсимптомного варіанту COVID-19

Науковці з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско з’ясували, що у кожної п’ятої людини, яка безсимптомно перенесла COVID-19, була мутація в генах. Про це пише Science Alert.

Йдеться про варіант людського гена HLA-B*15:01.

“Дослідження безсимптомної інфекції дає унікальну можливість розглянути ранні імунологічні особливості, які сприяють швидкому виведенню вірусу”, – йдеться у звіті дослідників.

Досліджуючи носіїв цього гена, які не були інфіковані вірусом, науковці виявили імунні клітини, що реагували на фрагменти білка SARS-CoV-2, що свідчить про розвиток імунітету після контакту з іншими інфекціями.

Спеціальний лейкоцитарний антиген (HLA) виробляє білки, які підтримують імунну систему. Деякі з них розташовані на поверхні клітини, і головне їхнє “покликання” – убивати віруси. Цей антиген допомагає імунним клітинам, так званим Т-кілерам.

“Якщо у вас є армія, здатна рано розпізнати ворога, це величезна перевага. Це як мати солдатів, які готові до бою і вже знають, на що звертати увагу, і можуть визначити за формою, що це “погані хлопці”, – пояснив дослідник Холленбах.

Науковці проаналізували генетичні дані майже 30 тисяч донорів кісткового мозку, і серед них було 1428 невакцинованих донорів, які повідомили про позитивний результат тесту на SARS-CoV-2. 136 із них сказали, що у них немає симптомів.

Дослідження також показали, що наявність однієї мутації вдвічі знизила ймовірність виникнення симптомів COVID-19, а наявність двох таких генів зменшувала ймовірність у вісім разів.

“Люди, що безсимптомно перенесли COVID-19, можуть допомогти нам визначити нові шляхи захисту від інфекції SARS-CoV-2 шляхом імітації цього імунного “щита”, який спостерігається в осіб, які можуть уникнути COVID-19″, – сказав біохімік Стефані Грас з Університету Ла-Троб в Австралії.

Науковці також провели експеримент із кров’ю цих донорів, причому зразки збирали ще до пандемії.

З’ясувалося, що Т-клітини людей з HLA-B*15:01, які ніколи не контактували з SARS-CoV-2, мали сильну імунну відповідь на фрагменти цього вірусу.

За припущенням дослідників, причиною цього може бути схожість збудника COVID-19 із сезонними коронавірусами, які викликають застуду, тому їхні Т-клітини змогли розпізнати різні варіанти COVID-19, серед яких і варіанти штаму Omicron.

“Отже, навіть якби “погані хлопці” змінили форму, армія все одно могла б ідентифікувати їх за черевиками або, можливо, за татуюванням на руках. Так працює наша імунологічна пам’ять, щоб підтримувати наше здоров’я”, – підсумував імунолог Університету Північної Кароліни Данілло Аугусто.

Нагадаємо, міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко розповів, що коронавірусна хвороба не зникла, але поступово переходить до звичайних сезонних захворювань.