ВажливеСоціум

НАТО посилює патрулі в Балтійському морі

Північноатлантичний альянс посилює патрулювання в Балтійському морі після того, як там було пошкоджено газопровід Balticconnector між Фінляндією і Естонією та кабелю зв’язку. Про це повідомляє пресслужба НАТО.

Ухвалені Альянсом заходи передбачають проведення додаткових спостережних і розвідувальних польотів й розгортання морських патрульних літаків, літаків дальнього радіолокаційного стеження AWACS і безпілотників.

Також НАТО скерує до Балтійського моря флотилію з чотирьох мінних катерів НАТО.

“Ми продовжуємо уважно стежити за ситуацією і перебуваємо в тісному зв’язку з нашими членами Альянсу Естонією і Фінляндією і нашим партнером Швецією”, – зазначив виконувач обов’язків речника НАТО Ділан Вайт.

Нагадаємо, газопровід Balticconnector, що з’єднує Фінляндію та Естонію у Балтійському морі, був пошкоджений в ніч проти 8 жовтня. Фінляндія, яка проводить власне розслідування інциденту, допустила, що за аварією стоїть “якась держава”. У політичному й військовому керівництві країни допускають причетність Росії до цього інциденту.

На думку естонських ЗМІ, до пошкодження газопроводу Balticconnector могло бути причетне китайське судно.

Крім того, на дні Балтійського моря було виявлено пошкодження підводного телекомунікаційного кабелю, що проходить між Естонією і Швецією.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг пообіцяв рішучу відповідь Альянсу, якщо диверсія на газопроводі підтвердиться.