ВажливеПолітика

НАТО посилило свою оборонну концепцію – NYT

НАТО після вторгнення російських військ до України вирішило змінити свою оборонну концепцію. Якщо раніше альянс допускав окупацію територій країн-членів, допоки союзні війська не прийдуть на допомогу, то тепер цього не буде. Про це повідомило видання The New York Times.

Зазначається, що від концепції “стримування шляхом удару у відповідь” НАТО переходить до “стримування шляхом недопущення”.

Попередня концепція передбачала, що у разі вторгнення Росії держави-члени повинні були протриматися доти, доки сили союзників, переважно США, не прибудуть їм на допомогу і не завдадуть удару у відповідь, щоб відтіснити росіян назад.

Однак після злочинів Росії на окупованих територіях України Польща та держави Балтії більше не згодні допускати будь-яку російську окупацію власних територій. Адже в перші дні вторгнення в Україну російські війська захопили територію більшу, ніж деякі країни Балтії.

“Стримування шляхом недопущення” означає, навпаки, постійне розміщення союзних військ біля кордону з РФ, велику інтеграцію американських та союзницьких військових планів, великі військові витрати та більш детальні вимоги до союзників щодо наявності конкретних видів сил та засобів для ведення бойових дій у разі потреби.

Одним із практичних наслідків концепції “стримування шляхом недопущення” є збільшення ролі верховного головнокомандувача об’єднаних збройних сил НАТО в Європі генерала Крістофера Каволі, який також командує американськими силами в Європі.

Вперше з часів “холодної війни” чиновник НАТО цього рівня об’єднує американські та союзницькі плани ведення бойових дій – у тому числі й на морі, у повітрі, у космосі та у кіберпросторі, розповів The New York Times високопосадовець НАТО на умовах анонімності.

За його словами, країни Східної Європи точно знатимуть, що НАТО має намір робити для їхнього захисту. Також Альянс посилить вимоги до оборонного планування і може заборонити перекидання певних підрозділів, необхідних для забезпечення безпеки союзників.

Раніше повідомлялося, що у Польщі відбудуться масштабні військові навчання за участю НАТО.