ВажливеПолітика

НАТО не збирається чекати, доки Росія відновить армію – Сміт

НАТО не стане очікувати, доки Росія відновить свої збройні сили після поразки в Україні, і забезпечить своїх членів та союзників усім, що необхідно їм для оборони від ймовірної агресії. Про це у неділю, 10 грудня, заявила в ефірі Латвійського телебачення посол США у НАТО Джуліана Сміт.

Вона підкреслила, що НАТО не очікуватиме закінчення війни, а почне зміцнювати свої сили вже зараз.

“Навіть якщо відновлення збройних сил Росії після закінчення її війни проти України займе кілька років, НАТО потрібно виходити з того, що Кремль буде здатний на нову агресію”, – сказала Сміт.

При цьому, вона вказала, що США вже вдалося суттєво збільшити виробництво зброї та боєприпасів, наприклад, практично подвоїти випуск снарядів калібру 155 мм.

Також вона зазначила, що у багатьох країнах Європи оборонні підприємства перейшли на цілодобову роботу і застосовують “дуже творчі та новаторські підходи”, щоб і “поповнити запаси армій НАТО, що скоротилися, і забезпечити Україну всім, що їй необхідно”.

“У нас нові плани, нова стратегія, нова доктрина і ми сконцентровані також на гібридних загрозах – не лише на танках, які можуть піти через кордон, а й на кібербезпеці. Ми сконцентровані на протидії дезінформації, захисті критичної інфраструктури”, – зазначила посол.

Нагадаємо, згідно з опитуванням, вступ України у ЄС і НАТО підтримують 78% українців.

Колишній генсек Північноатлантичного альянсу Андерс Фог Расмуссен вважає, що Україну можна було б прийняти до НАТО, але “не розширювати гарантії колективної самооборони” на територію, яка знаходиться під окупацією Росії.