ВажливеСоціум

На Тайвані зафіксували смерть людини від амеби, що “поїдає мозок”

Тайванські лікарі вперше за 12 років зафіксували смерть людини від менінгоенцефаліту, викликаного амебою Неглерія Фоулера (Naegleria fowleri). Про це 9 серпня повідомив Центр контролю за захворюваннями Тайваню.

Зазначається, що жертвою одноклітинного організму стала 30-річна жінка. За даними центру, 26 червня вона звернулася до лікарів із головним болем, жаром, конвульсіями та іншими симптомами.

Її стан швидко погіршувався і на початку серпня хвора померла.

За місяць до появи симптомів жінка відвідала аквапарк у місті Сіньбей. Епідеміологи взяли проби води в закладі, проте результати дослідження поки невідомі. Розважальний центр припинив роботу. Там проводиться дезінфекція.

Неглерія Фоулера мешкає у прісноводних гарячих джерелах, річках та озерах із температурою води до 46 градусів Цельсія. При потраплянні води в ніс вона проникає в мозок людини і починає харчуватися його клітинами. Перші симптоми нездужання виявляються за тиждень.

Перший і донедавна єдиний випадок загибелі людини від амеби Неглерія Фоулера на Тайвані був зафіксований у 2011 році. Тоді її жертвою став 75-річний чоловік, який заразився після відвідування гарячого джерела.

Вперше вчені зафіксували загибель людини внаслідок цього інфекційного захворювання 1965 року в Австралії.

Нагадаємо, минулого літа у Китаї виявили випадок зараження бубонною чумою.