ВажливеСоціум

Молдова побудує зернові причали на річці Прут для збільшення перевезень зернових

Молдова хоче побудувати щонайменше три тимчасові причали на річці Прут із метою збільшення перевезень зернових вантажів водним шляхом, у тому числі з України, заявив міністр сільського господарства та харчової промисловості Володимир Боля. Про це пише АПК Інформ.

“Ці тимчасові причали суттєво допоможуть нашим фермерам, бо одна справа, коли ви завантажуєте 1500 тонн на судно, і зовсім інша, коли ви перевозите таку саму кількість, але по 22 тонни. Уявляєте, скільки це машин, скільки витрат, скільки черг на митниці буде скорочено тільки завдяки водному транспорту”, – зазначив він.

Також міністр підкреслив різницю у вартості перевезень наземним та водним транспортом, назвавши її “фантастичною”.

“Для водного транспорту ми говоримо про 13 євро/т. З небезпеками, викликаними війною, та небезпеками в порту Рені, йдеться про 15-20 євро/т. Водночас, для наземного транспорту вартість перевезення становить 45, 50, 60 євро/т”, – пояснив Боля.

Крім того, за його словами, окрім будівництва причалів, Молдова шукає фінансування робіт із ремонту залізниць для полегшення транспортування та транзиту зерна, у т.ч. українського.

“Молдова хотіла б залучити 3 млн доларів із програми “Шляхи солідарності” на ремонт ділянки залізниці Кагул-Джурджулешть. Рух на цій ділянці було припинено після того, як на відрізку завдовжки близько 300 м відбувся обвал. В результаті сільськогосподарські вантажі мають проходити додаткову дистанцію, що означає вищі витрати”, – додав міністр.