ВажливеСоціум

Львів до 2035 року планує повністю перейти на електричні автобуси

До 2035 року автобуси, що здійснюватимуть пасажирські перевезення у Львові, мають працювати без використання дизельних чи бензинових двигунів. Перевага буде віддана електричним автобусам.

Як передає кореспондент ЦТС, про це в ході Всеукраїнського форуму міської мобільності, який проходить у Львові, розповів керівник департаменту мобільності міської ради Олег Забарило, презентуючи план розвитку електромобільності міста до 2035 року.

“До 2035 року весь рухомий склад міських автобусів має бути без двигуна внутрішнього згорання. Це мають бути екологічні сучасні електробуси. У нас є ряд проектів, в рамках яких ми плануємо придбання електробусів”, – зокрема, заявив він.

За словами Олега Забарила, є прийнятий закон, який встановлює ліміти в розрізі майбутніх років стосовно мінімальних норм присутності в рухомому складі електробусів, і план Львова якісно синхронізується з цим законом.

Нагадаємо, що в лютому поточного року Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому проект закону №8172, який забороняє використання автобусів з дизельними та бензиновими двигунами внутрішнього згоряння на маршрутах громадського транспорту з 2036 року.

Згідно із прийнятим актом, із 1 січня 2036 року в українських містах обласного та районного значення допускатимуть до маршрутів лише електробуси, автобуси з ГБО та водневими паливними елементами.

Всеукраїнський форум міської мобільності відбувається в межах реалізації Плану сталої міської мобільності Львова. Організатори заходу – департамент міської мобільності та вуличної інфраструктури Львівської міської ради та проєкт “TUMIVolt – міська мобільність з відновлювальних джерел енергії” Німецького товариства міжнародної співпраці (GIZ), що фінансується Федеральним Міністерством економічної співпраці та розвитку. Співорганізатором події є ГО Vision Zero.

За результатами форуму буде сформовано резолюцію із пропозиціями щодо внесення змін до законодавства, яку передадуть на розгляд у Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури.